Witam,
Wykonałem przykładowy program który pobiera liczbę z controlki następnie dzieli lub mnoży. Stworzyłem case w którym jesli true to wykonyje mnozenie jesli false to wykonuje dzielenie.
I mam takie pytanie: Czy da sie zrobić tak, że gdy wpiszę liczbę do controlki przecisnę start programu to zadne z działan sie nie wykona dopuki nie wybiorę mnozenia lub dzielenia. Teraz jest tak ze jak uruchomię program to od razu wykonuje dzielenie lub mnożenie.
W załączniku mam ten programik.
Rozwiązanie to zamierzam zastosować w pracy dyplomowej.
Jak wykonać instrukcję warunkową ?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
- Załączniki
-
- test.vi
- (8.15 KiB) Pobrany 296 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
A skąd wybierzesz to dzielenie/mnożenie? Jakaś kontrolka?
Popatrz sobie na kontrolki typu ENUM. Można je podpiąć do struktury CASE, przez co każdy z przypadków odpowiada wartości z kontrolki ENUM.
W kontrolkę ENUM możesz wpisać tekst, np. mnożenie, dzielenie, nic nie rób, itp...
Poćwicz, jak się nie uda to pisz.
Popatrz sobie na kontrolki typu ENUM. Można je podpiąć do struktury CASE, przez co każdy z przypadków odpowiada wartości z kontrolki ENUM.
W kontrolkę ENUM możesz wpisać tekst, np. mnożenie, dzielenie, nic nie rób, itp...
Poćwicz, jak się nie uda to pisz.
Re: Jak wykonać instrukcję warunkową ?
Dokładnie tak jak powiedział Pitol, najlepiej zastosować kontrolkę typu enum/ring, możesz także pobawić się ze strukturą event.
Załączam przykładzik Twojego rozwiązania. ;)
Załączam przykładzik Twojego rozwiązania. ;)
- Załączniki
-
- test_2.vi
- (7.79 KiB) Pobrany 342 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
"Daj mu rybę, a przyjdzie po więcej. Daj mu wędkę, a sam zacznie łowić"Arronax8 pisze:Załączam przykładzik Twojego rozwiązania. ;)
Ja nie lubię dawać gotowych rozwiązań... Ale to tylko moje zdanie.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Dzieki wielkie,
Pitol w sumie masz rację,ale mając gotowe rozwiązanie, byłem wstanie wykonać to rozwiązanie od zera i juz wiem teraz jak to zrobić, bez gotowego nie wiedział bym ze trzeba wybrać np. Ring i Value Change i pewnie znów zawracał bym wan zad Może bym doszedł do tego(w co wątpie) ale pewnie cały dzien bym musiał posiedzieć
Dodam ze Arronax8 elegancko to zrobiłeś, podoba mi sie również to ze jak wybieram zakładke "nic" to program kończy sie.
Pitol w sumie masz rację,ale mając gotowe rozwiązanie, byłem wstanie wykonać to rozwiązanie od zera i juz wiem teraz jak to zrobić, bez gotowego nie wiedział bym ze trzeba wybrać np. Ring i Value Change i pewnie znów zawracał bym wan zad Może bym doszedł do tego(w co wątpie) ale pewnie cały dzien bym musiał posiedzieć
Dodam ze Arronax8 elegancko to zrobiłeś, podoba mi sie również to ze jak wybieram zakładke "nic" to program kończy sie.
Pitol masz rację, ale jeśli brak obeznania i doświadczenia, to rekina i tak nie złowi
Będąc jeszcze początkującym, wiem z własnego doświadczenia, że jeśli brakuje odpowiednich kompetencji,
to czasem jest naprawdę trudno do czegoś dojść nawet siedząc bardzo długo.
Gotowe rozwiązanie może i nie jest najlepszym wyjściem, ale wszystko zależy od tego jak zostanie wykorzystane.
Jeżeli dana osoba chce się naprawdę nauczyć, to zrobi tak jak kolega plejek, dogłębnie przeanalizuje kod
i co najważniejsze zrobi sama od zera ;)
Będąc jeszcze początkującym, wiem z własnego doświadczenia, że jeśli brakuje odpowiednich kompetencji,
to czasem jest naprawdę trudno do czegoś dojść nawet siedząc bardzo długo.
Gotowe rozwiązanie może i nie jest najlepszym wyjściem, ale wszystko zależy od tego jak zostanie wykorzystane.
Jeżeli dana osoba chce się naprawdę nauczyć, to zrobi tak jak kolega plejek, dogłębnie przeanalizuje kod
i co najważniejsze zrobi sama od zera ;)