Vision acquisition i .avi

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
cloaw
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: cloaw »

Witam,
Mam problem z rozponaniem pliku avi przez vision acquisition.
Robię tak:
-"Select Acquisition source", wybieram "avi". Next,
-"Select Acquisition Type", wybieram "continus acquisition with inline processing", Acquire image type: AcquireEvery image; next
-Avi path: wybieram plik avi z dysku i kóregokolowiek bym nie wybrał i kliknął "test" pojawia się ostrzeżenie "There was an error reading file. The path or file type may be invalid."
Jeśli zignoruję to, kliknę "next" a następnie "finish" i próbuję uruchomić program, pokauzje mi się błąd:
"Error -1074396009 occurred at IMAQ AVI Read Frame
An internal DirectX error has occurred. Try upgrading to the latest version of DirectX."

Zainstalowałem nowego directx'a. 9.0c. Pracuję na windowsie xp i wersji LabView 2010 i nie wiem co się dzieje :).

Proszę o pomoc.
alien2507

Post autor: alien2507 »

Witam,

Odnawiam stary temat, bo mam identyczny problem. Czy może ktoś wie co może być powodem tej sytuacji. Szukałem trochę na forum ni.com, ale tez nic konkretnego nie znalazłem.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Próbowałeś przeinstalować pakiet Vision tak jak gdzieś na forum.ni.com radzą?
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
alien2507

Re: Vision acquisition i .avi

Był faktycznie taki temat poruszany, ale nie pamiętam czy na ni.com, możliwe. Problem w tym ze posiadam wersje studencką od roku i nie mam od momentu instalacji dostępu do płyt instalacyjnych. Sprawdzałem w przykładach i read avi example odziwo działa, prawie, bo 3 z 4 przykładów działają. Myślałem że to może coś z parametrami pliku avi, ale wszystkie możliwe do wyboru pliki avi w przykładzie jaki i moje pliki mają bardzo zbliżone parametry.
alien2507

Sprawdzałem i pobieranie obrazu z kamery działa poprawnie, tyle tylko że muszę wykonać zadanie przez wczytanie kilku wcześniej nagranych filmów.
ODPOWIEDZ