Property Node - Visible

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Marcin_K
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Property Node - Visible

Post autor: Marcin_K »

Witam,
w swoim programie używam około 150 diodek. Szukam sposobu na robienie ich widocznymi kiedy zachodzi potrzeba. Property Nody dla diodek mam w strukturze case, dla sygnału true mam widoczne diody dla sygnału false niewidoczne. Zastosowałem Nody dla kilkunastu diodek a to już spowalnia mój program. Poza tym chciałbym żeby diody przestawały być widoczne w jednej chwili a wyłączają się jakoś tak dziko niejednocześnie. Jest jakiś sposób na optymalne rozwiązanie tego problemu za pomocą property nodów? czy może jakimś innym sposobem?
W moim programie chcę aby diody były widoczne kiedy zachodzi potrzeba, następnie wykonuję na nich operacje on/off i potem chcę żeby znikały z front panelu.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Property Node - Visible

Post autor: Pitol »

Najprostszym rozwiązaniem jest umieszczenie indykatorów w klastrze i wyłączanie/włączanie widoczności całego klastra.

Kontrolki wyłączają Ci się jedna po drugiej bo tak działa LV. Poszperaj na necie za własnością Defer Panel Updates. Pozwala ona wyłączać chwilowo odświeżanie panelu.

Tak czy siak włączanie/wyłączanie widoczności 150 kontrolek jedna po drugiej to nieporozumienie. Wrzuć to wszystko w klaster - skorzystaj z palety Classic, dzięki temu będziesz mógł zrobić przeźroczysty klaster (nie będzie go widać).
Możesz kontrolki pogrupować w oddzielne klastry jeśli tak będzie Ci lepiej.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Marcin_K

Re: Property Node - Visible

Nie wszystkie na raz. Kontrolki wyznaczają mi pasy ruchu na dość rozbudowanym skrzyżowaniu. Jeśli jeden pas ma zielone to aktywnych jest powiedzmy 10 kontrolek z tego pasa. W klaster ich nie mogę wrzucić bo mam je poroskładane w dowolny sposób (poziomo, pionowo, zakręty)
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Property Node - Visible

Post autor: Pitol »

To, że je masz porozkładane nie ma znaczenia. Ustawiasz własność klastra Autosizing -> Size to Fit i możesz sobie ustawiać kontrolki jak chcesz, gdzie chcesz. Ważne, żeby był przeźroczysty, wtedy możesz kłaść jeden klaster na drugi.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Przecież Pitol zaproponował rozwiązanie, jedyne słuszne moim zdaniem, jeśli już koniecznie chcesz używać tych diodek:
Pitol pisze:Najprostszym rozwiązaniem jest umieszczenie indykatorów w klastrze i wyłączanie/włączanie widoczności całego klastra.
(...)
Tak czy siak włączanie/wyłączanie widoczności 150 kontrolek jedna po drugiej to nieporozumienie. Wrzuć to wszystko w klaster - skorzystaj z palety Classic, dzięki temu będziesz mógł zrobić przeźroczysty klaster (nie będzie go widać).
Możesz kontrolki pogrupować w oddzielne klastry jeśli tak będzie Ci lepiej.
W załączniku przykład, to kwestia odpowiedniej kolejności kontrolek na front panelu, ale ból i tak będzie (nie cierpię kontrolek na kontrolkach :p ).

W ogóle to lepszym rozwiązaniem byłoby chyba wykorzystanie funkcji graficznych, zrobienie jakiś grafik odpowiednio wczytywanych i wyświetlanych w kontrolce picture... Na pewno nie wymagałoby to obciążania programu ukrywaniem 150 kontrolek.
Załączniki
klastru.vi
(14.37 KiB) Pobrany 269 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Marcin_K

Już rozumiem, dzięki wielkie ;)
ODPOWIEDZ