blokowanie suwaków

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
bart12345
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

blokowanie suwaków

Post autor: bart12345 »

witam drodzy forumowicze!

mam taki problem z suwakami. Mianowicie chodzi o o te mam miec dwa suwaki, jednym ustawiam wartosc minimalna, a drugim wartosc maksymalna. Wszystko ladnie juz mam zrobione, ale musze jeszcze zrobic nastepujaca rzecz:

min<=max, min>=0, max<=100.

tutaj mam problem, gdy mam ustawiony suwaki z wartoscia minimalna i maksymalna to chcialbym aby poruszajac jednym z tych suwakow, np z wartoscia max do suwaka wartosci min to zeby ten suwak z max nie schodzil ponizej ustawionej wartosci min, tak samo na odwrot. Ma ktos jakis pomysl? :)

pozdrawiam
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: blokowanie suwaków

Post autor: dzojstik22 »

Witam,
PPM na suwaku, wybierasz Properties, zakładka data entry -ustawiasz minimum poniżej którego suwak ma nie schodzić, w okienku Response to value outside limit- ustawiasz "coerse".
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

blokowanie suwaków

Post autor: Pitol »

Wszystko super, tylko kolega bart12345 chce to programowo.
Więc PPM na suwaku -> Create -> Property Node -> DataEntryLimits -> Maximum/Minimum. Tutaj ustawiasz wartość max/min
Następnie PPM na suwaku -> Create -> Property Node -> Response to Value Outside Limits -> Maximum/Minumum. Tu ustawiasz 0 lub 1. 0 - nic nie rób, 1 - zaokrąglaj do max/min.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
adamu
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: blokowanie suwaków

Post autor: adamu »

witam,
Nie wiem czy jest taka opcja w LV 8, ale istnieje możliwość dodania drugiego suwaka na tej samej skali (PPM, Add slider). Bloczek zwraca wtedy klaster dwóch wartości, wystarczy sprawdzić która jest większa. W załączniku snippet.
Załączniki
Slider.png
Slider.png (11.68 KiB) Przejrzano 4567 razy
Obrazek
ODPOWIEDZ