Zmiana koloru pojedynczych komorek tablicy z danymi typu dbl
Witaj!
Czy istnieje mozliwosc, aby zmienic kolor komorki tablicy danych typu dbl. Chcialabym, gdy dana liczba przekroczy pewien zakres, komorka podswietlila mi sie na czerwono (pasowaloby mi rowniez gyby mozna bylo zmienic sam kolor tekstu liczby, w takim samy przypadku co wczesniej). Chcialbym rowniez prosic o pomoc w sprawie podpisania poszczegolnych wierszy i kolumn tablicy, czy oprocz nazwy samej tablicy mozliwe jest nazwanie wierszy i kolum, jesli tak to prosze rozwiazanie?
Pozdrawiam!
Czy istnieje mozliwosc, aby zmienic kolor komorki tablicy danych typu dbl. Chcialabym, gdy dana liczba przekroczy pewien zakres, komorka podswietlila mi sie na czerwono (pasowaloby mi rowniez gyby mozna bylo zmienic sam kolor tekstu liczby, w takim samy przypadku co wczesniej). Chcialbym rowniez prosic o pomoc w sprawie podpisania poszczegolnych wierszy i kolumn tablicy, czy oprocz nazwy samej tablicy mozliwe jest nazwanie wierszy i kolum, jesli tak to prosze rozwiazanie?
Pozdrawiam!
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Jeśli chodzi o tablice to sprawa jest dość trudna, ponieważ wszystkie elementy tablicy muszą mieć to samo formatowanie. Jeżeli musisz mieć tablicę to można pokusić się o wrzucenie tam klastra z kontrolką numeryczną i jakimś obrazkiem albo color box'em pod spodem którym byś modyfikował kolor.
Proponowałbym jednak zastosować Multicolumn listbox albo Table. W nich można dowolnie zmieniać formatowanie poszczególnych komórek oraz nadawać nagłówki wierszy i kolumn. Poza tym wygląda ładniej
Proponowałbym jednak zastosować Multicolumn listbox albo Table. W nich można dowolnie zmieniać formatowanie poszczególnych komórek oraz nadawać nagłówki wierszy i kolumn. Poza tym wygląda ładniej
Certified LabVIEW Architect
Re: Zmiana koloru pojedynczych komorek tablicy z danymi typu dbl
Dziekuje bardzo za pomoc. Skorzystalam z Multicolumn Listbox, Property Node->Item Symbols, do zaznaczenia poprawnych i blednych wartosci (to o czym pisalam wyzej). niestety mogę wpisac tylko tablice jednowymiarowa takich symboli. Jezeli zmieniam kolor komorki poprzez Select Color lub innego narzedzia moge zrobic to na poziomie jednej komorki. Zalezy mi na operowaniu na calej tablicy. Gdzie popelniam blad?
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Najlepiej jak wkleisz nam swój kod. Będzie łatwiej zlokalizować problem.
Symbole można dodawać tylko do pierwszej kolumny. Niestety. Aczkolwiek istnieje ukryta kontrolka w LV pozwalająca na dodawanie symboli do każdej komórki:
http://lavag.org/topic/7002-multiple-glyphs-columns/
Select Color służy do zmiany koloru zaznaczenia komórek a nie konkretnych komórek. Aby na trwałe zmienić kolor komórek (czy też całego wiersza) musisz skorzystać z własności Active Cell (poczytaj w helpie jak tego użyć) i następnie możesz zmieniać kolor komórki ActiveCell:Cell Background Color (lub całego wiersza/kolumny).
Symbole można dodawać tylko do pierwszej kolumny. Niestety. Aczkolwiek istnieje ukryta kontrolka w LV pozwalająca na dodawanie symboli do każdej komórki:
http://lavag.org/topic/7002-multiple-glyphs-columns/
Select Color służy do zmiany koloru zaznaczenia komórek a nie konkretnych komórek. Aby na trwałe zmienić kolor komórek (czy też całego wiersza) musisz skorzystać z własności Active Cell (poczytaj w helpie jak tego użyć) i następnie możesz zmieniać kolor komórki ActiveCell:Cell Background Color (lub całego wiersza/kolumny).
Ok. W drugim 'forze' poprzez Select chcialambym wybrac kolor dla poszczegolnej komorki albo czerwony ablo zielony, w zaleznosci od przekroczenia pewnego zakresu. To jest fragment kodu, dane sa zmyslone (tak zeby nie zamieszac).
- Załączniki
-
- kolory.vi
- (21.65 KiB) Pobrany 362 razy
A jak zmienic kolor komorki poprzez ActiveCell:Cell Background Color. Gdy tego uzywam moge zmienic kolor tylko pierwszej komorki, nadal nie wiem co robie zle.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Napisałem: zerknij do helpa na temat ActiveCell. Jest to klaster dwóch parametrów: row i column. Za pomocą tego klastra podajesz, którą komórkę chcesz edytować. Help wyjaśnia jeszcze kilka innych ciekawych rozwiązań.diordna pisze:A jak zmienic kolor komorki poprzez ActiveCell:Cell Background Color. Gdy tego uzywam moge zmienic kolor tylko pierwszej komorki, nadal nie wiem co robie zle.
Na szybko dodane do Twojego kodu:
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Jak wybierasz Active Cell to podajesz współrzędne komórki. Jeżeli zamiast wiersza wstawisz -2 zaznaczysz wszystkie wiersze w danej kolumnie. Jeżeli zamiast kolumny dasz -2 zaznaczysz cały wiersz. Podanie [-2;-2] zaznacza całą tabelę.
Certified LabVIEW Architect