Kostka 3D sterowana akcelerometrem
Witam,
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł.
Otóż chciałbym przy użyciu akcelerometru 3 osiowego poruszać kostką 3D wyświetlaną na ekranie komputera. Czy da się takie coś stworzyć w labview? Odbiór danych z akcelerometru mam już w Labview stworzony jednak nie mam pomysłu w jaki sposób stworzyć taką kostkę. Najlepiej jeszcze gdyby każdy bok był innego koloru. Do testów na początek myślałem, żeby kostkę sterować zwykłymi 3 suwakami w Labview, żeby być pewnym jak ta kostka ma się w danej chwili obrócić. Jednak nie mam zupełnie pomysłu na sposób wykonania kostki? Czy ktoś już kiedyś takie coś robił? Albo ma ktoś na to jakiś pomysł?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł.
Otóż chciałbym przy użyciu akcelerometru 3 osiowego poruszać kostką 3D wyświetlaną na ekranie komputera. Czy da się takie coś stworzyć w labview? Odbiór danych z akcelerometru mam już w Labview stworzony jednak nie mam pomysłu w jaki sposób stworzyć taką kostkę. Najlepiej jeszcze gdyby każdy bok był innego koloru. Do testów na początek myślałem, żeby kostkę sterować zwykłymi 3 suwakami w Labview, żeby być pewnym jak ta kostka ma się w danej chwili obrócić. Jednak nie mam zupełnie pomysłu na sposób wykonania kostki? Czy ktoś już kiedyś takie coś robił? Albo ma ktoś na to jakiś pomysł?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
W LabVIEW nie ma dedykowanych narzędzi do tworzenia modeli 3D.
Tutaj z pomocą przychodzi SolidWorks.
Sprawdź sobie na youtube LabVIEW +SolidWorks
Tutaj z pomocą przychodzi SolidWorks.
Sprawdź sobie na youtube LabVIEW +SolidWorks
Pomogłem?... pochwal mnie
Re: Kostka 3D sterowana akcelerometrem
A 3D picture control?
No faktycznie. Zapomiałem o tymA 3D picture control?
Tu nawet widać że działa http://www.youtube.com/watch?v=7_npK98rTHw
Pomogłem?... pochwal mnie
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Panowie, 3D picture control służy do wyświetlania obiektu 3D.
Poszukaj przykładu solarsystem.vi, masz tam ładne przygotowanie prostych obiektów i operacje na nich.
bogdani
Poszukaj przykładu solarsystem.vi, masz tam ładne przygotowanie prostych obiektów i operacje na nich.
bogdani
Trzeba doinstalować picture control 3D do LV?
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Nie wiem czy to się do tego nada, ale kiedyś Vugie zrobił taką bibliotekę LvODE. Tam też są obiekty typu box i pewnie też można je obracać.
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Nadałoby się gdyby mieć dwa akcelerometry i każdy sterowałby swoją kostką i kostki te mogłyby się zderzać (a i wtedy nie obyłoby się bez 3DPC). DO jednej kostki aż nadto wystarczy gołe 3DPC.spec.kolombo pisze:Nie wiem czy to się do tego nada, ale kiedyś Vugie zrobił taką bibliotekę LvODE. Tam też są obiekty typu box i pewnie też można je obracać.