Podstawy - najprościej z Rs232 w tablicę

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
kwikam
Kontakt:

Post autor: kwikam »

Witam , zgłębiam przykłady i ciągle nie mogę zrozumieć co robię nie tak. Mam za zadanie przechwycone dane z RS232 wrzucić do tablicy o 1 kolumnie/wierszu, n elementów, czyli do końca transmisji.

Obrazek

jest to część gotowego programu visa-write/read. Wszystko związane z transmisją działa bez zarzutu, dane pojawiają się w zmiennych 'read string' i 'Numeric". Podłączone urządzenie wypluwa 8 bajtowe ciągi zakończone znakiem końca linii. W efekcie, przy użyciu wykrywania znaku końca linii - odebrane ciągi "migają" i nadpisują się w zmiennych.

Chciałem żeby zapisywały się do wierszy/kolumn w zmiennej Array. Jak to zrobić?
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: milten »

Z tego co widzę (chyba, bo masz bałagan w kablach) program robi arraya ale dopiero po zakończeniu pętli while. Jak chcesz mieć na bieżąco odświeżanego arraya, to musisz zastosować Shift Register i Build Array.
Obrazek
kwikam
Kontakt:

Re: Podstawy - najprościej z Rs232 w tablicę

Wrzuciłem tablicę do pętli i nadpisuje ciągle pierwszy element. Nie można dodać jako indeksu iteracji pętli ?
Jest blok index array ale to działa raczej odwrotnie, wyciąga element o z tablicy.

Po prostu chcę zrobić standardowy zapis do tablicy tak jak to się w c pisze: tablica = dana_usart; i++;
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Najprościej skorzystać z Build Array i shift Register.
Możesz też wykorzystać Insert Into Array z numerem iteracji pętli.
Przykład wykorzystania obu poniżej:
Załączniki
tablice.png
tablice.png (21.98 KiB) Przejrzano 6270 razy
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
kwikam
Kontakt:

Opcja z insert into array to to o co mi chodziło.
Zrobiłem podobnie jak w Twoim przykładzie i w tabeli nadal głucho. Może to wina tego, że robię to w pętli odbioru USARTA? Każda jej iteracja kończy się po odebraniu znaku stop. Tak mi się do tej
pory wydawało.

Dziękuje za zainteresowanie.
Załączniki
Archiwizator v1.vi
(26.53 KiB) Pobrany 293 razy
kwikam
Kontakt:

Ok rozwiązałem.

Mój błąd: tam gdzie miałem bloczek "decimal string to number" trimowałem 1 znak z początku a przez USART wysyłały się czasem 2 znaki + liczba czyli coś w stylu: XY1234. I tabela pozostawała pusta, bo był zły format danych.
ODPOWIEDZ