Pole powierzchi krzywej zamkniętej.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
O 15:00 kończę pracę na dziś i pozostał mi już tylko problem obliczenia powierzchni dla krzywej zamkniętej (reprezentowanej przez dyskretne punkty). Przychodzi mi na myśl metoda monte carlo no i całkowanie (krzywa oczywiście nie musi być wypukła). Czy ktoś podchodził może do tego zagadnienia? Jeżeli tak to jestem chętnie przeczytam jakieś sugestie.
Na ile pamiętam, metoda Monte Carlo nie jest odrębna w stosunku do całkowania, jest raczej jednym ze sposobów całkowania. Od samego całkowania moim zdaniem się nie ucieknie. Kiedy nie potrzeba super dokładności, rozważyłbym metodę prostokątów/trapezów bez zbędnego rozczulania się 

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
W przypadku krzywej zamkniętej, to najprościej przez sumę pól trójkątów ze znakiem. Stawiamy sobie dodatkowy punkt w dowolnym miejscu i liczymy pola kolejnych trójkątów utworzonych z dwóch sąsiednich punktów krzywej i tego dodatkowego. Pola muszą być "ze znakiem" - najlepiej za pomocą iloczynu wektorowego.
-
Re: Pole powierzchi krzywej zamkniętej.
Dzięki za odpowiedzi. Metoda z trójkątami wydaje się być najlepsza/najprostsza dla mojego zastosowania. W załącznik wrzucam vi. Czy o to chodziło ci vugie?
- Załączniki
-
- CalcGeometricArrea.vi
- (11.52 KiB) Pobrany 386 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
O to. Trzeba tylko pamiętać, że punkty w tablicy muszą być w kolejności określonej przez kształt krzywej.
-
Re: Pole powierzchi krzywej zamkniętej.
Pamiętam 
Klucz to rozumieć metodę
Dzięki za pomoc.

Klucz to rozumieć metodę

Dzięki za pomoc.