Witam.
Jak przerobić mój VI aby dane odbierane z RS232 były przesyłane dalej do programu tylko wtedy jak odebrane zostanie 5bajtów?
RS232 i kontrola odebranych bajtów.
- Załączniki
-
- kopia.vi
- (50.48 KiB) Pobrany 406 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: RS232 i kontrola odebranych bajtów.
hejka,
moja wersja labview jest troche wczesniejsza wiec nie moge za bardzo otworzyc ten twój przykład, ale możesz wykorzystać albo preperty node "byte at port" i sprawdzać to w petli albo to co otrzymasz dorzucac do shift register tez w petli i jeśli pojawi sie odpowiednia liczba bytów to wyjść z petli..
moja wersja labview jest troche wczesniejsza wiec nie moge za bardzo otworzyc ten twój przykład, ale możesz wykorzystać albo preperty node "byte at port" i sprawdzać to w petli albo to co otrzymasz dorzucac do shift register tez w petli i jeśli pojawi sie odpowiednia liczba bytów to wyjść z petli..
Hej. Dzięki wielkie za odpowiedź. A w jaki sposób zrobić tak, żeby na wykresie wyświetlały się cały czas nowe dane chyba, że odbierze złą liczbę bajtów to wyświetlane są ostatnie dobrze odebrane wyniki?
a czy sprawdzasz czy poprawnie odebrano dane ??
Właśnie na razie nie wiem jak to sprawdzać.
suma kontrolna
Już zrobiłem. Sprawdzam ile bajtów odebrał. Porównuję z 5. Wynik porównania steruje CASE'em. Dzięki wszystkim za pomoc