Witam!
Chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość wykorzystania "Case structure" do modyfikacji panelu frontowego tak, żeby dla poszczególnych case'ów znikały poszczególne indykatory? (chciałbym uniknąć stosowania "property node" dla każdego z indykatorów). Niedawno zacząłem zabawę z labview.
Z góry dziękuje za poświęcenie czasu,
Pozdro!
Znikające indykatory
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Znikające indykatory
Witaj na forum.
Case Structure odnosi się do diagramu, a nie do panelu frontowego więc za jego pomocą nie jesteś w stanie sprawić, że kontrolki na panelu będą znikać. Jeśli nie chcesz bawić się własnościami każdej kontrolki to proponuję skorzystać z Tab Control. W każdej z zakładek tej kontrolki umieść odpowiednie kontrolki. Wyświetlanie odpowiednich zakładek umieść w kodzie i powinno działać tak jak chcesz.
Case Structure odnosi się do diagramu, a nie do panelu frontowego więc za jego pomocą nie jesteś w stanie sprawić, że kontrolki na panelu będą znikać. Jeśli nie chcesz bawić się własnościami każdej kontrolki to proponuję skorzystać z Tab Control. W każdej z zakładek tej kontrolki umieść odpowiednie kontrolki. Wyświetlanie odpowiednich zakładek umieść w kodzie i powinno działać tak jak chcesz.
Re: Znikające indykatory
Witam,
A tam od razu się nie da. Wszystko się da, pytanie tylko czy jest to niezbędne.
Podany przez Pitol'a sposób z tab control jest najskuteczniejszy.
Pozdrawiam,
A tam od razu się nie da. Wszystko się da, pytanie tylko czy jest to niezbędne.
Podany przez Pitol'a sposób z tab control jest najskuteczniejszy.
Pozdrawiam,
- Załączniki
-
- Untitled 1.vi
- (11.08 KiB) Pobrany 411 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
NIKT pisze:A tam od razu się nie da. Wszystko się da, pytanie tylko czy jest to niezbędne.
Albo mi się wydaje, albo kolega NIKT nie doczytał postu kolegi bauek do końca...bauek pisze:(chciałbym uniknąć stosowania "property node" dla każdego z indykatorów)
Masz rację nie doczytałem. Co nie zmienia faktu, że rzecz takową również da się zrobić :).
Oczywiście nie bronię tutaj tego rozwiązania bo jest moim zdaniem błędne ...
Ale kolega na początku zadał pytanie czy istnieje możliwość...
pozdrawiam,
Oczywiście nie bronię tutaj tego rozwiązania bo jest moim zdaniem błędne ...
Ale kolega na początku zadał pytanie czy istnieje możliwość...
pozdrawiam,
- Załączniki
-
- Untitled 1-1.vi
- (14.45 KiB) Pobrany 389 razy
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012 17:02 przez NIKT, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Hejka
Nie wiem czy istnieje możliwośc zeby indicatory znikały bez poperty node ale znalazłem cos takiego jak "subpanel" Jesli wybierzesz któryś z panelów to tylko odpowiednie kontrolki sie pojawiają.
Wpisz sobie "subpanels" HELP/NIexamples.
pozdr
Nie wiem czy istnieje możliwośc zeby indicatory znikały bez poperty node ale znalazłem cos takiego jak "subpanel" Jesli wybierzesz któryś z panelów to tylko odpowiednie kontrolki sie pojawiają.
Wpisz sobie "subpanels" HELP/NIexamples.
pozdr
Problem rozwiązałem niestety za pomocą property node (program jest już daleko posunięty i wymagało by to zmiany jego struktury). Dzięki wielkie za rozwinięcie mojego warsztatu:) Pozdrawiam!