PILNE,POMOCY: 8-bitowe wyjście analogowe [do LabView

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
blumen
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: blumen »

Drodzy koledzy i koleżanki,

W LabView pracuję od roku, zawsze sobie radziłem sam aż do tego momentu. Opiszę sprawę w sposób streszczony (wersja dla leniwych) i pełny (wersja dla ambitnych) - obie pytają o to samo.

[WERSJA SKRÓCONA]

Jak zrobić (programowo) sterowanie liniami portu LPT w LabView? Proszę o program (.vi) oraz ewentualne biblioteki do windowsa 7 wraz ze skróconą instrukcją obsługi.

[WERSJA ROZSZERZONA]

Realizuję pracę magisterską dotyczącą pola magnetycznego. Zbieram pomiary poprzez RS232 z 2 halotronowych mierników pola. Potrzebuje sterowania zasilaczem. Ma on do sterowania niestety tylko wejście analogowe (-1,5 ... 1,5VDC). Uczelnia żadnej karty mi nie zakupi. Wymyśliłem rozwiązanie takie (drabinka rezystorów na porcie LPT):

http://mediatoget.blogspot.com/2011/01/ ... trick.html

Potrzebuje więc informacji jak użyć portu LPT w labview. Jak odwołać się do poszczególnych pinów? (przydałby mi się przykładowy plik .vi oraz ewentualne biblioteki do windowsa 7.
Budżet mam mocno ograniczony, właściwie już za wszystko płacę sam - z tąd takie barbarzyńskie rozwiązanie.

Cały układ działa poprawnie, wiem, bo sprawdziłem, a jako przetwornik DAC użyłem swojego myDaq (którego na uczelni nie zostawie).

Będę wdzięczny za każdą pomoc (może coś takiego jest już poruszone na forum, ale rozwiązania do tego nie znalazłem - proszę o wyrozumiałość dla zahukanego studencika :) )

Tego elementu właściwie w pracy miało nie być (byłem przekonany, że zasilacz ma wejście cyfrowe do sterowania). Jestem troche zaskoczony i bardzo potrzebuje pomocy.

PS. Jak zrobie całość, to nie omieszkam się pochwalić... a wyniki otrzymuję conajmniej.. fenomenalne :)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011 22:13 przez blumen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

PILNE,POMOCY: 8-bitowe wyjście analogowe [LabView i LPT]

Post autor: Nowszy »

Witaj

Nie pomyślałeś żeby np. wejść na stronę producenta i wyszukać coś w stylu 'lpt labview'? Wynik 2. od góry: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 06000551CB
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
blumen

PILNE,POMOCY: 8-bitowe wyjście analogowe [LabView i LPT]

Sprawa się nieco pokomplikowała... na komputerze na którym mam pracować nie ma LPT, i nie zostanie tam dołożone. Mam to zrealizować na RS232 i nie ma zmiłuj się. Niestety w googlu nic nie znalazłem.

Nie ma ktoś gotowego projektu z przetwornikiem RS232 --> przetwornik (DAC) ??
blumen

znalazłem taki przetwornik (DAC 0808LCN):
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... p5cwfy.pdf

w maire potrafie programowac procesory AVR-o podobne. Komunikacje procesora z komputerem jestem w stanie zapewnic. Pytanie mam tylko takie:

Czy jak podłącze "na pałe" linie tego przetwornika do wyjść cyfrowych procesora (jeden port zajme) z procesora (np. atmega 16) to bedzie to dzialac (układ oczywiście zasile)?
smiglo

Re: PILNE,POMOCY: 8-bitowe wyjście analogowe [do LabView

Post autor: smiglo »

Powinno działać :).
A może wystarczy ATMEGA z trybem PWM i filtr RC na wyjściu?
smiglo
blumen

niestety nie wystarczy :/ musi być ładny naprawdę stały sygnał

Przeprowadziłem właśnie pierwsze badania. Układ działa (wystawia na wyjściu takie wartości jak sobie życzę :) ). Coś mi komunikacja jeszcze nie chodzi. jak uporam się z wysyłaniem i odbieraniem danych w atmedze (przez RS232) to nie omieszkam się jeszcze pochwalić...
blumen

zrobiłem i właśnie poległem. Przetwornik zrobiłem w formie takiej:

rs232-->atmega-->drabinka rezystorów

Dopóki jechałem od 0 do plusa to było ok, ale jak zamieniłem biegunowość to zaczęły się schody. Masa musi po prostu pozostać masą, zarówno po stronie wejścia sterującego zasilacza jak i po stronie procesora. W przeciwnym wypadku sterowanie przestaje działać. Gdy zadawanie realizowałem przez MyDaq, to oczywiście chodziło - masa podłączona do masy i regulacja -5..5V :)
browar102
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: browar102 »

Witam. Tak sobie myśle, że można by wykorzystać przetwornicę napięcia ujemnego np. ICL7660 i przełączać się między napięciami dodatnimi a ujemnymi.
ODPOWIEDZ