W LabView pracuję od roku, zawsze sobie radziłem sam aż do tego momentu. Opiszę sprawę w sposób streszczony (wersja dla leniwych) i pełny (wersja dla ambitnych) - obie pytają o to samo.
[WERSJA SKRÓCONA]
Jak zrobić (programowo) sterowanie liniami portu LPT w LabView? Proszę o program (.vi) oraz ewentualne biblioteki do windowsa 7 wraz ze skróconą instrukcją obsługi.
[WERSJA ROZSZERZONA]
Realizuję pracę magisterską dotyczącą pola magnetycznego. Zbieram pomiary poprzez RS232 z 2 halotronowych mierników pola. Potrzebuje sterowania zasilaczem. Ma on do sterowania niestety tylko wejście analogowe (-1,5 ... 1,5VDC). Uczelnia żadnej karty mi nie zakupi. Wymyśliłem rozwiązanie takie (drabinka rezystorów na porcie LPT):
http://mediatoget.blogspot.com/2011/01/ ... trick.html
Potrzebuje więc informacji jak użyć portu LPT w labview. Jak odwołać się do poszczególnych pinów? (przydałby mi się przykładowy plik .vi oraz ewentualne biblioteki do windowsa 7.
Budżet mam mocno ograniczony, właściwie już za wszystko płacę sam - z tąd takie barbarzyńskie rozwiązanie.
Cały układ działa poprawnie, wiem, bo sprawdziłem, a jako przetwornik DAC użyłem swojego myDaq (którego na uczelni nie zostawie).
Będę wdzięczny za każdą pomoc (może coś takiego jest już poruszone na forum, ale rozwiązania do tego nie znalazłem - proszę o wyrozumiałość dla zahukanego studencika

Tego elementu właściwie w pracy miało nie być (byłem przekonany, że zasilacz ma wejście cyfrowe do sterowania). Jestem troche zaskoczony i bardzo potrzebuje pomocy.
PS. Jak zrobie całość, to nie omieszkam się pochwalić... a wyniki otrzymuję conajmniej.. fenomenalne