Okrągły wykres
Okrągły wykres
Witam,
chciałbym zrobić okrągły wykres przyspieszenia podobnie jak jest np w F1 taką tarczę po której przesuwa się punkt. Jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Ma ktoś jakiś pomysł? Póki co dane mam w takiej postaci, że osobno dane z osi X przyspieszenia i osobno dane z osi Y przyspieszenia i wyświetlam je na układzie współrzędnych XY.
chciałbym zrobić okrągły wykres przyspieszenia podobnie jak jest np w F1 taką tarczę po której przesuwa się punkt. Jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Ma ktoś jakiś pomysł? Póki co dane mam w takiej postaci, że osobno dane z osi X przyspieszenia i osobno dane z osi Y przyspieszenia i wyświetlam je na układzie współrzędnych XY.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011 22:47 przez Framag, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Okrągły wykres
Witam- tak w ogóle to wszystkich bo to mój pierwszy post.
Czy przypadkiem nie chodzi Ci o kontrolkę Gauge? Można ją edytować przez ppm, advanced i wybór customize. Skalę też można przesuwać na tym liczniku więc można ją dopasować do tych z F1.
Czy przypadkiem nie chodzi Ci o kontrolkę Gauge? Można ją edytować przez ppm, advanced i wybór customize. Skalę też można przesuwać na tym liczniku więc można ją dopasować do tych z F1.
Re: Okrągły wykres
Nie, nie. Chodzi mi o coś podobnego do tego co teraz na szybko narysowałem i dałem do załącznika. Dostaję wartości przyspieszenia z dwóch osi i chcę to tak wizualizować. Ta czerwona kropka ma pokazywać aktualną wypadkową wartość przyspieszenia.
- Załączniki
-
- wykres.jpg (22.07 KiB) Przejrzano 14417 razy
Okręgi można rysować korzystając z wzoru na okręgi .
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- Załączniki
-
- Untitled 2.vi
- (17.35 KiB) Pobrany 417 razy
Chyba bardziej o coś takiego, choć ja też mogę być w błędzie
- Załączniki
-
- wykres_kolowy.vi
- (11.87 KiB) Pobrany 417 razy
Okrągły wykres
Właśnie o takie coś mi chodzi jak podesłał milten. A czy dało by się zrobić tak, żeby zamiast strzałki był tylko punkt? Hmm, mam jeszcze taki problem, że ten VI wykres_kolorowy strasznie wolno u mnie chodzi, czym to może być spowodowane? I czy wartość na wykresie to jest wypadkowa przyspieszenia w dwóch osiach?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011 10:02 przez Framag, łącznie zmieniany 2 razy.
Wersja z kropką.
Co do wolnego działania, to nie wiem dlaczego u mnie działa bez problemowo.
Hmm teraz to nie wiem o co Ci może chodzić. Odległość od środka dla stałego przyspieszenia będzie taka sama a jedynie kąt się zmieniać będzie. Jeżeli byś to podłączył do rzeczywistego układu, to będzie to działać tak jak w F1. Przynajmniej w teorii
Co do wolnego działania, to nie wiem dlaczego u mnie działa bez problemowo.
Hmm teraz to nie wiem o co Ci może chodzić. Odległość od środka dla stałego przyspieszenia będzie taka sama a jedynie kąt się zmieniać będzie. Jeżeli byś to podłączył do rzeczywistego układu, to będzie to działać tak jak w F1. Przynajmniej w teorii
- Załączniki
-
- wykres_kolowy.vi
- (14.63 KiB) Pobrany 445 razy
Okrągły wykres
A jak zrobić, żeby te stopnie znikły z opisu osi?
Okrągły wykres
1. Ustawić kolor fonta na biały, ale także znikną ci wartości dla poszczególnych okręgów.
2. Wejść głębiej w kontrolkę i usunąć odpowiedni subVI (ale najpierw trzeba zapisać ją jako osobny subVI, żeby nie zmieniać podstawowego VI do rysowania wykresów kołowych)
3. Dodatkowo w zwracanym obrazku malować białe prostokąty tam gdzie znajdują się wartości kątów.
4. Zmienić jakieś ustawienia o których ja nie wiem
2. Wejść głębiej w kontrolkę i usunąć odpowiedni subVI (ale najpierw trzeba zapisać ją jako osobny subVI, żeby nie zmieniać podstawowego VI do rysowania wykresów kołowych)
3. Dodatkowo w zwracanym obrazku malować białe prostokąty tam gdzie znajdują się wartości kątów.
4. Zmienić jakieś ustawienia o których ja nie wiem
Jaki subVI usunąć? Bo ja już nie wiem. Mógłbyś mi pomóc i to usunąć? ;)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011 12:04 przez Framag, łącznie zmieniany 1 raz.
Edycja wbudowanych subVI to ostateczna ostateczność, a jak się pytasz co masz usunąć, to prawdopodobnie mógłbyś coś zepsuć.
Wrzucam przykład z rysowaniem prostokąta. powiel to co tam masz i będziesz miał to co chcesz osiągnąć. Może to nie jest najbardziej optymalne rozwiązanie, ale nic innego mi teraz do głowy nie przychodzi.
Wrzucam przykład z rysowaniem prostokąta. powiel to co tam masz i będziesz miał to co chcesz osiągnąć. Może to nie jest najbardziej optymalne rozwiązanie, ale nic innego mi teraz do głowy nie przychodzi.
- Załączniki
-
- wykres_kolowy.vi
- (18.99 KiB) Pobrany 396 razy
Witam,
A ja z uporem maniaka forsować będę swój pomysł.
Pozdrawiam,
P.S. Widzę że po załączeniu pliku kolory linii zostały zmienione. No cóż musisz ręcznie poustawiać w Properties>>Plots na czarne.
A ja z uporem maniaka forsować będę swój pomysł.
Pozdrawiam,
P.S. Widzę że po załączeniu pliku kolory linii zostały zmienione. No cóż musisz ręcznie poustawiać w Properties>>Plots na czarne.
- Załączniki
-
- Untitled 2.vi
- (25.4 KiB) Pobrany 382 razy
Próbuję przerobić wykres stworzony przez użytkownika NIKT. Jak zrobić skalę od -3 do 3 i żeby okręgi były np co 0,5?
- ksyhu
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Okrągły wykres
Ustawić ilość pętli na 6, a inkrementacje ustawić tak żeby wynosiła 0.5, a nie 1 (tak, podzielić). Ja jednak proponuję zapoznać się z podstawami i samemu popróbować zmieniać kod oraz patrzeć na rezultaty.
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
Okrągły wykres
Dzięki za odpowiedź. Jednak już wcześniej udało mi się to zrobić metodą prób i błędów.