Witam
Po początkowych zmaganiach z LabVIEW przyszła kolej na tablice. Stworzyłam vi, w którym wpisywane są kolejne wartości z "input'a" do tablicy itd. Ale chciałabym jeszcze, aby nie wpisywało do tej tablicy wartości, które już w tej tablicy (pierwszej)się zawierają (w inpucie liczby "idą" do przodu lub wstecz, w zależności od klikania przez użytkownika). Podobno jest do tego "Search 1D array", który ma wypisywać -1 w przypadku braku danego elementu w tablicy. Jednak u mnie dzieje się w ogóle co innego:/ zapewne przez moje złe wykorzystanie.
Prosiłabym o jakieś możliwości rozwiązania tego problemu, ponieważ nigdzie czegoś takiego nie znalazłam:(
Byłabym wdzięczna
ps. jeśli ktoś miałby jeszcze pewne sugestie co i w jakiej postaci można dodać (w optymalny sposób) aby wartość input była pobierana do tablicy od razu przy starcie programu, a nie dopiero po kliknięciu na kontrolkę num. i żeby przy zapełnianiu tablicy element ostatni (10ty) stawał się od razu pierwszym, żeby to było robione z automatu.
Dziękuję za wszelkie próby pomocy
Pomijanie tych samych wartości przy zapisie do tablicy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Pomijanie tych samych wartości przy zapisie do tablicy
Najlepiej będzie, jeśli zamieścisz zrzut diagramu, ewentualnie cały VI.
Sam bloczek Search 1D Array jest dość prosty. Przelatuje tablicę 1D w poszukiwaniu danego elementu. Jeśli znajdzie, zwraca indeks elementu w tablicy. Jeśli nie znajdzie, zwraca -1. Wystarczy zatem dołożyć np. strukturę Case lub bloczek Selector, za pomocą których można wykonać różne akcje, w zależności od wyniku bloczka Search 1D Array.
Co do drugiej części Twojego zapytania to musisz bardziej precyzyjnie opisać swoje wymagania, bo nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Bez VI też się nie obędzie więc najlepiej załącz VI
Sam bloczek Search 1D Array jest dość prosty. Przelatuje tablicę 1D w poszukiwaniu danego elementu. Jeśli znajdzie, zwraca indeks elementu w tablicy. Jeśli nie znajdzie, zwraca -1. Wystarczy zatem dołożyć np. strukturę Case lub bloczek Selector, za pomocą których można wykonać różne akcje, w zależności od wyniku bloczka Search 1D Array.
Co do drugiej części Twojego zapytania to musisz bardziej precyzyjnie opisać swoje wymagania, bo nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Bez VI też się nie obędzie więc najlepiej załącz VI
Re: Pomijanie tych samych wartości przy zapisie do tablicy
Przepraszam... ale z tego rozpisania i presji czasu zapomniałam:/
Jest i vi:)
Co do tego 2giego pytania chodzi mi o to, ze jak jest wpisywany do tablicy 10ty element, to od razu jest to przesyłane na drugą tablice przy czym pierwsza się czyści ustawiając w pierwszym elemencie ostatnią wartość.
Obecnie jest tak, że dopiero po jakby "wybraniu" kolejnej (11tej) wartości tablica jest czyszczona i pokazuje na 1wszym miejscu ta 11tą wartość.
Jest i vi:)
Co do tego 2giego pytania chodzi mi o to, ze jak jest wpisywany do tablicy 10ty element, to od razu jest to przesyłane na drugą tablice przy czym pierwsza się czyści ustawiając w pierwszym elemencie ostatnią wartość.
Obecnie jest tak, że dopiero po jakby "wybraniu" kolejnej (11tej) wartości tablica jest czyszczona i pokazuje na 1wszym miejscu ta 11tą wartość.
- Załączniki
-
- Tablice.vi
- (13.23 KiB) Pobrany 212 razy
Gotowy program. Swoją drogą projekt dziwnie przypomina projekt 4 na konkurs NI
- Załączniki
-
- projekt.vi
- (13.5 KiB) Pobrany 227 razy
hehe