Szukanie Peak'ów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
kzq
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Szukanie Peak'ów

Post autor: kzq »

Witam ,
mam problem ze zrealizowaniem detektora peaków. Odczytuje sygnał z karty pomiarowej. Podstawą jest sinus rzedu 4 mV amplitudy i częstotliwość przebiegu to około 5khz. Urządzenie podaje mi co jakiś czas modulacje amplitudy tego sygnałi(wzrasta okolo dwukrotnie) , z tym że nie jest to modulacja tylko jednego okresu sinusa lecz okolo 300 (lekko sie zmienia )pozniej wraca do stanu początkowego co dla mnie oznacza 1 peak a nie caly pakiet 300 peakow. Jestem początkujący wiec nie za bardzo się znam na labview. W związku z tym czy istanieje mozliwosc np konwersji tego sygnalu do takiego aby np rysowal obwiednie po wartosciach szczytowych sinusa czy tez macie jakies inne pomysly ?
Z gory dziekuje
Przemoga

Re: Szukanie Peak'ów

Post autor: Przemoga »

Możesz podać screena tego przebiegu ?

Pozdrawiam,
P.G
kzq

Szukanie Peak'ów

Prosze oto i on , tam jest sinusoida
http://imageshack.us/photo/my-images/232/63724886.png/
Przemoga

Witam na szybkości skleciłem coś takiego powinno Ci wskazać drogę jaka dobrać jeśli okaże się złym rozwiązaniem napisz to jak znajdę więcej czasu to zbuduje coś lepszego, modulacja jest zrobiona na jeszcze większej szybkości ale oddaje haczyk zadania.

Pozdrawiam,
P.G
Załączniki
PEAK.vi
(24.19 KiB) Pobrany 272 razy
kzq

sklecilem cos takiego jak w zalaczniku, zamiast simulate signals mam oczywiscie daq ass. i wszystko nawet dziala , z tym ze pomiary mam zbierane co 1 s (250ks/250k rate), i wyznacza mi ilosc obrotow na sekunde co w przeliczeniu na dokladna ilosc obrotow /min wychodzi dosyc kiepsko(+- 60;/) , i wymyslilem ze precyzyjniejsza metoda by bylo liczenie czestotliwosci miedzy peakami( jedynkami logicznymi ktore sa wystawiane jesli sygnal przekroczy wartosc 0,01mV), ale niestety prawdopodobnie zle korzystam z bloczkow do pomiarow czestotliwosci i mi glupoty powychodzily. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak wyznaczyc czestotliwosc wlasnie wystiwiania tychze jedynek logicznych?
Załączniki
POMIAR OBROTÓW.vi
pomiar obrotow
(75.18 KiB) Pobrany 235 razy
Przemoga

Szukanie Peak'ów

Bloczek power spectrum albo zwykłe FFT nie wystarczy ?
ODPOWIEDZ