Kąt między prostymi i ich długość
Witam,
jak ustawić kąt między dwiema prostymi o wspólnym początku i ich długość?
Pzdr
jak ustawić kąt między dwiema prostymi o wspólnym początku i ich długość?
Pzdr
dafca
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Kąt między prostymi i ich długość
Co? Gdzie? Jak? Czym? Narysować? Obliczyć? Więcej szczegółów? Jedyne co mi na razie przychodzi na myśl to to, że prosta nie ma początku i ma nieskończoną długość
Jedna prosta ma początek w punkcie 0,0. Drugi koniec się przemieszcza i z tego końca wychodzi druga prosta. Chcę aby kąt między nimi był stały i długość tej drugiej prostej też chcę mieć stałą.
dafca
czy to jest zadanie z matematyki? rysujesz to? obliczasz to? szczerze mówiąc ja nie widzę związku z LabVIEW...powiedz otwarcie czego potrzebujesz? czego szukasz?
pozdro
pozdro
jasne! ok! TYLKO CZEGO OCZEKUJESZ OD "NAS"??
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Fakt że pytasz dość niejasno... może chodzi Ci o to, że tą strzałkę chciałbyś mieć na jakimś wykresie ... albo na rysunku.
Jeżeli operujesz w układzie współrzędnych X,Y to do wyznaczania kąta skorzystaj z funkcji tg lub ctg
tg B = y/x (B - kąt, y - współrzędna w osi y, x - współrzędna w osi x)
Jeżeli kąt między dwoma odcinkami jest stały (w końcu to strzałka o stałym kształcie grota) czyli np. K to obracając strzałką jeden odcinek ma kąt B, a drugi B+K. Zakładasz sobie jedną współrzędną, np. x=1 i obliczasz współrzędną y dla kąta B i dla kąta B+K ... oczywiście żonglując funkcjami tg lub arc tg.
... może powyższe pomoże ... albo przynajmniej pozwoli uściślić wątek...
Jeżeli operujesz w układzie współrzędnych X,Y to do wyznaczania kąta skorzystaj z funkcji tg lub ctg
tg B = y/x (B - kąt, y - współrzędna w osi y, x - współrzędna w osi x)
Jeżeli kąt między dwoma odcinkami jest stały (w końcu to strzałka o stałym kształcie grota) czyli np. K to obracając strzałką jeden odcinek ma kąt B, a drugi B+K. Zakładasz sobie jedną współrzędną, np. x=1 i obliczasz współrzędną y dla kąta B i dla kąta B+K ... oczywiście żonglując funkcjami tg lub arc tg.
... może powyższe pomoże ... albo przynajmniej pozwoli uściślić wątek...
Tak mam wykres, który rysuje ruchomy koniec tej strzałki i właśnie w tym końcu musi być grot.
dafca
a ja już myslałem że będziemy we Flashu robić ... ale nicdafca pisze:Tak mam wykres, który rysuje ruchomy koniec tej strzałki i właśnie w tym końcu musi być grot.
Pomogłem?... pochwal mnie
A jak można by pokazać kąt o jaki obraca się ta strzałka?
dafca
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
A kolega robi coś we Flashu? A bardziej precyzyjnie - w ActionScripcie? Bo potrzebuję wolontariusza do pewnego projektu, który od dawna leży i kwiczy...darkon pisze:a ja już myslałem że będziemy we Flashu robić ... ale nic
Panowie dawać jakieś pomysły. Nie udawajcie, że nie potraficie.
dafca
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
To może tak: Przepraszam, że trochę koślawo się rusza. To przez używanie zmiennych lokalnych.dafca pisze:Panowie dawać jakieś pomysły. Nie udawajcie, że nie potraficie.
[EDIT]
Zapomniałem, że ma być na wykresie! przepraszam i poprawiam się:
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
1000 punktów doświadczenia dla vugie!
dafca napisz wreszcie precyzyjnie co chcesz zrobić i jaką masz dokładnie koncepcje.
dafca napisz wreszcie precyzyjnie co chcesz zrobić i jaką masz dokładnie koncepcje.
Chcę zrobić grot ni mniej ni więcej. Co tu tłumaczyć? Punkt początkowy dla grotu mam. Trzeba tylko uzależnić go od strzałki, czyli kąt i punkt końcowy. Tyle, że punkt końcowy się zmienia bo strzałka się obraca wokół punktu 0,0 na płaszczyźnie XY.
dafca