DLL C++

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
oczekp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: DLL C++

Post autor: oczekp »

Dobra to podsumowując, bo się lekko pogubiłem. Sprawa wygląda tak:
1. masz jeden dll, w którym masz różne funkcje.
2. w przypadku wywołania funkcji, w której parametr jest stringiem, czyli w Twoim przypadku jak dll node jest poza strukturą case to jest okej.
3. w przypadku wywołania funkcji, w której parametrem jest tablica, czyli wewnątrz struktury case to wywala błąd:
LabVIEW: An exception occurred within the external code called by a Call Library Function Node. The exception might have corrupted the LabVIEW memory. Save any work to a new location and restart LabVIEW.

Wywołujesz tam jedną i tą samą funkcję dla każdej z tablic? I dla każdej masz błąd? Czy wywołujesz jakieś jeszcze inne i dla nich jest okej?
Z tego błędu co jest zgłaszany to wydaje mi się, że masz coś złego w kodzie c++. Tak jakbyś chciał, albo wpisywał do nieodpowiednich komórek pamięci.

Ciężko mi coś na podstawie kodu powiedzieć, bo musiałbym mieć cały i wiedzieć co chcesz uzyskać itd.
Na pierwszy rzut oka to popatrz sobie na te auto_ptr.
Tak na szybko z wikipedii:
Wzorzec klasy auto_ptr opisuje obiekt przechowujący wskaźnik do zaalokowanego obiektu typu Typ*, dbając o to żeby obiekt na który ten wskaźnik wskazuje został automatycznie zniszczony wraz ze zniszczeniem wskaźnika − czyli zazwyczaj po opuszczeniu zasięgu.
oraz
Klasa auto_ptr ma semantykę ścisłej własności co oznacza że instancja auto_ptr jest jedynym właścicielem obiektu na który ona wskazuje. Przy kopiowaniu auto_ptr, źródłowa instancja ustawia się na wartość null
Może coś kasują jak są wywoływane lokalnie w funkcji i usuwają np dostęp do urządzenia późniejszy w dalszych dll.

Albo np. zamiast tego:

Kod: Zaznacz cały

case DLL_PROCESS_DETACH:
             {
             delete device1;
           delete device2;
           delete cdev;
           device1 = NULL;
           device2 = NULL;
           cdev = NULL;
             }
                break;
Utwórz sobie jakąś funkcję, która będzie Twoim destruktorem i wtedy sprawdź czy działa.-> To już tak w ramach rozpaczy, co mi przychodzi do głowy:)

Ja zrobiłem sobie podobny kod do Twojego tylko, że na tablicach i zadziałał mi. Z tym, że pamiętaj, że jak na początku tworzysz dynamicznie obiekty to ten dll, w którym to robisz musi się wywołać jako pierwszy. Hierarchie możesz zachować np poprzez łączenie drutem błędu jak w załączniku.

Przydałby się ktoś, co lepiej c++ ogarnia i sprawę dllków:P
Załączniki
snip.png
snip.png (15.9 KiB) Przejrzano 11773 razy
Dziech

DLL C++

Post autor: Dziech »

Dobra to podsumowując, bo się lekko pogubiłem. Sprawa wygląda tak:
1. masz jeden dll, w którym masz różne funkcje.
2. w przypadku wywołania funkcji, w której parametr jest stringiem, czyli w Twoim przypadku jak dll node jest poza strukturą case to jest okej.
3. w przypadku wywołania funkcji, w której parametrem jest tablica, czyli wewnątrz struktury case to wywala błąd:
LabVIEW: An exception occurred within the external code called by a Call Library Function Node. The exception might have corrupted the LabVIEW memory. Save any work to a new location and restart LabVIEW.
Dokładnie
Wywołujesz tam jedną i tą samą funkcję dla każdej z tablic? I dla każdej masz błąd? Czy wywołujesz jakieś jeszcze inne i dla nich jest okej?
Z tego błędu co jest zgłaszany to wydaje mi się, że masz coś złego w kodzie c++. Tak jakbyś chciał, albo wpisywał do nieodpowiednich komórek pamięci.
DLL = 3 funkcje. Pierwsza funkcja to ta z argumentem string poza casem. Druga funkcja z argumentem const double* vlt uruchamia się w dwóch caseach. Trzecia funkcja, ma również argument const double* zer i uruchamia się w jednym z caseów (ostatnim).
Utwórz sobie jakąś funkcję, która będzie Twoim destruktorem i wtedy sprawdź czy działa.-> To już tak w ramach rozpaczy, co mi przychodzi do głowy:)
No próbowałem ; ) Nawet po zakomentowaniu DLLMain ten sam błąd - więc to na pewno nie jest problem.
Ja zrobiłem sobie podobny kod do Twojego tylko, że na tablicach i zadziałał mi. Z tym, że pamiętaj, że jak na początku tworzysz dynamicznie obiekty to ten dll, w którym to robisz musi się wywołać jako pierwszy. Hierarchie możesz zachować np poprzez łączenie drutem błędu jak w załączniku.
Hmm, czy to ma znaczenie ? Tzn. tworzenie obiektów jest w funkcji ze stringiem i faktycznie włożyłem go do sequence1 a potem stworzyłem resztę. Destrukcja powinna być załatwiona przez DLLMain. Inna sprawa - czy po kliknięciu "run" zdarzenia następują w ten sposób : Ładuje DLL - > wykonuję funkcje -> "odładowuję DLL" ?
Ciężko mi coś na podstawie kodu powiedzieć, bo musiałbym mieć cały i wiedzieć co chcesz uzyskać itd.
Na pierwszy rzut oka to popatrz sobie na te auto_ptr.
Kurcze, szczerze mówiąc, nie zauważyłem tego !! : / To może być to. Po prostu nie pracuję ze swoim kodem i są takie wtopy ; ) Dzięki za pomoc, zobaczę co się da zrobić i będę informował : )

D
Dziech

Oddzieliłem funkcję destruction, jak radziłeś i teraz nie wyrzuca błędów : ) Jutro zobaczę czy działa ze sprzętem.

Dzięki za dotychczasową pomoc : )
Dziech

DLL C++

Niestety - nic z tego. Działają if'y chyba, więc nie tworzone są obiekty...

A mam pytanie - czy ten łańcuch z pierwszego DLL jest z error out ?
oczekp

Ajć szkoda, ale nie poddawaj się:) Coś się wymyśli:]
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc łańcuch z pierwszego DLL jest z error out. Ogólnie w tym co wcześniej wysłałem, opisując ogólnie to jest tak, że wykonywany jest pierwszy Call Library Function Node (dll) i za pomocą drutu przesyłana jest informacja o błędach, które ewentualnie mogły nastąpić. Przekazywane jest to na wejście error in drugiego Call Library Function Node. Sytuacja się to powtarza i analogicznie jak wcześniej po wykonaniu przesyłana jest informacja o błędzie do ostatniego, czyli w tym przypadku destruktora. Po jego wykonaniu jeśli wszystko było po drodze okej, to nic się nie zasygnalizuje i nie wyświetli, natomiast jak wystąpiły błędy to zostaną ukazane.
Tego typu rozwiązanie jest eleganckie jeśli chodzi o obsługę błędów, a dodatkowo wymusza na poszczególnych Call Library Function Node kolejność ich wywołań.
Dziech

Ogólnie w tym co wcześniej wysłałem, opisując ogólnie to jest tak, że wykonywany jest pierwszy Call Library Function Node (dll) i za pomocą drutu przesyłana jest informacja o błędach, które ewentualnie mogły nastąpić.
Pytałem skąd wychodzi drut. Dochodzi do error in, a wychodzi z error out tak ? Po prostu trochę się na Twoim diagramie przesunęło i wyglądało jakby drut nie wychodził z error out, tylko z funkcji void. Ale domyślam się, że ma wychodzić z error out. Nieważne ; )

Generalnie udało mi się zdebuggować działanie VI za pomocą VS i miałeś rację - najprawdopodobniej coś z inicjalizacją obiektów. Także teraz czekam na poprawiony kod i zobaczymy czy się uda : )
Dziech

DLL C++

Hm, działa jeden case : ) Co jest pozytywne. Problemem było coś w kodzie "wyżej".

Teraz mam dostęp do funkcji, które zwracają liczbę elementów w arrayach w moich caseach. Zaczynam wyszukiwanie informacji jak zinicjalizować array (to akurat wiem), żeby dostępnych było tyle indeksów co liczba elementów. Niestety problem w tym, że zamiast indeksów mam napisy : ) Ale będę próbował :)
oczekp

Coś się chociaż ruszyło:)
Zaczynam wyszukiwanie informacji jak zinicjalizować array (to akurat wiem), żeby dostępnych było tyle indeksów co liczba elementów.
A to w Labview czy w C++ potrzebujesz?
Jak w c++ to dajesz:

int tab[] = new int[rozmiar]; //utworzenie, gdzie rozmiar możesz sobie przesłać jako argument
delete[] tab; //usunięcie, zwolnienie pamięci po wykorzystaniu
Jeżeli np. potrzebujesz w dll wykonać jakieś operacje na tablicy, a później zwrócić ją z powrotem do labview to utwórz taką tablicę w labview, prześlij do dll jej referencję (wskaźnik), a następnie wykonaj co masz i odbierz wynik w LV. [załącznik]

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi napisami:)
Załączniki
do_kwad.zip
(11.94 KiB) Pobrany 285 razy
Dziech

Nie nie ; ) Takie podstawy cpp to znam ; P Ale dziękuję : )

Chodzi o LabVIEW. Aktualnie mój problem polega na tym, że mam listę, może być enum, albo text ring. Generalnie strings i chcę wyciągnąć z tej listy tylko tyle ile mi potrzeba po podaniu int'a. Zaraz na to wpadnę... : D

Na pierwszej stronie przeczytasz co konkretnie mam http://labview.pl/viewtopic.php?f=3&t=3656
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011 15:37 przez Dziech, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziech

Zrobiłem to w ten sposób. Ale coś chyba nie działa. Eniłej - całość niby działa, ale raczej wysyła do urządzenia jakieś randomowe wartości... Damnn

W załączniku Drugi inicjalizuję tablicę, ale stało się coś dziwnego i nie wczytuje liczby zwracanej przez DLL node'a. Typ to tak naprawdę size_t. W Labview używam unsigned... no cóż, próbowałem chyba wszystkich...
Załączniki
Drugi
Drugi
Bez tytułu.png (8.91 KiB) Przejrzano 11739 razy
Pierwszy
Pierwszy
Bez tytułu.png (5.31 KiB) Przejrzano 11742 razy
oczekp

Co do pierwszego wygląda okej, ale:
z pierwszego dlla coś zwracasz, domyślam się, że to ilość liczb, które masz wybrać z tabeli Zernike (ten rozmiar to jest jakaś zmienna globalna?). Jeżeli tak to po pierwsze zabezpiecz się na wypadek, jakby długość, którą podajesz w Array Subset była większa niż rozmiar tablicy Zernike, bo jak w tym drugim dll kręcisz np. fora po wielkości tej zmiennej globalnej to Ci za zakres wyjedzie i głupoty wyjdą.
A reszta wygląda sensownie.
W załączniku Drugi inicjalizuję tablicę, ale stało się coś dziwnego i nie wczytuje liczby zwracanej przez DLL node'a. Typ to tak naprawdę size_t. W Labview używam unsigned... no cóż, próbowałem chyba wszystkich...
Trochę za chaotycznie piszesz albo ja nie rozumiem:P Co, gdzie, jak:)
Gdzie inicjalizujesz tablice?:)
Jaki typ to size_t?
Ja widzę to tak, że w pierwszym dll masz funkcję, która wygląda siakoś tak:
uint8 fun1(); zwraca typ U8;
Druga to za pewne jakaś funkcja
void fun2(double *tab);
Dziech

oczekp pisze:Co do pierwszego wygląda okej, ale:
z pierwszego dlla coś zwracasz, domyślam się, że to ilość liczb, które masz wybrać z tabeli Zernike (ten rozmiar to jest jakaś zmienna globalna?). Jeżeli tak to po pierwsze zabezpiecz się na wypadek, jakby długość, którą podajesz w Array Subset była większa niż rozmiar tablicy Zernike, bo jak w tym drugim dll kręcisz np. fora po wielkości tej zmiennej globalnej to Ci za zakres wyjedzie i głupoty wyjdą.
A reszta wygląda sensownie.
Takiej sytuacji nie będzie, ale popracuję nad tym potem : ) Masz rację.
oczekp pisze:
Trochę za chaotycznie piszesz albo ja nie rozumiem:P Co, gdzie, jak:)
Gdzie inicjalizujesz tablice?:)
Jaki typ to size_t?
Ja widzę to tak, że w pierwszym dll masz funkcję, która wygląda siakoś tak:
uint8 fun1(); zwraca typ U8;
Druga to za pewne jakaś funkcja
void fun2(double *tab);

jest tak : funkcja w DLL jest : size_t nChannels(void) { return size_t Channels; }

Pewnie coś tam się dzieje w niej jeszcze, ale to nie istotne. W Labview nie da się wybrać typu zwracanego size_t. No, ale przed minutą to przestał być problem, bo kolega zmienił size_t na int : ) No i teraz : wsadzam indicator za tym co zwraca funkcja i jest okrąglutkie 0 : / A działało ! Wcześniej po run array na front panelu się rozwijał do tych nChannel kolumn ( w moim wypadku teraz 18). A teraz jest 1 a size z Channel Control zwraca 0 : /

P.S Dodam, że nChannels zwraca wartość zawartą w pliku, który czytam wcześniej .dmc
Załączniki
Czytanie Pliku
Czytanie Pliku
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011 17:40 przez Dziech, łącznie zmieniany 1 raz.
oczekp

DLL C++

a nie możesz po prostu zamienić tego size_t w kodzie na np. unsigned int i wtedy będziesz miał pewność o jaki typ chodzi:P
Albo w labview w dll ustaw unsigned int i zobaczy czy sobie poradzi.
Zazwyczaj, aczkolwiek nie zawsze size_t to :

typedef usigned int size_t;
Dziech

Tak, czytałem, ale to nie ma znaczenia - typ został zmieniony w źródle. To nie ważne. Teraz tylko problem, bo LV nie chce czytać mi tego pliku w ogóle : / Bo skoro widzi pod zmienną channels 0 to znaczy, że nie czyta poprawnie pliku.
Dziech

DLL C++

A słuchajcie, mam takie pytanie - jak LabVIEW otwiera DLL ? Przypuśćmy, że mam dwa node'y DLL, połączone łańcuchem.

Czy jest tak :

LV otwiera DLL -> ładuje argumenty do funkcji -> wykonuje funkcje -> return(); -> zamyka DLL -> Otwiera DLL w nowym nodzie -> ładuje argumenty do funkcji -> wykonuje funkcje -> return();

Czy :

LV otwiera DLL -> ładuje argumenty do funkcji -> wykonuje funkcje -> return(); -> ładuje argumenty do funkcji w drugim nodzie -> wykonuje funkcje -> return();

Jeśli to pierwsze - jak zachować obiekty utworzone przez LV w pamięci ?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011 11:32 przez Dziech, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ