LabVIEW + Arduino = problem z komunikacją

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
smiglo
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: smiglo »

Zachęcony jakimś wcześniejszym postem nt. Arduino postanowiłem pobawić się tym sprzętem wykorzystując LV.
Niestety już od początku pojawił się problem w postaci braku komunikacji komputera z Arduino.
Używam Arduino Duemilanove - jest to kit AVT 5272.
Zainstalowałem Toolkit do LabVIEW (2010), zainstalowałem środowisko do Arduino, zaprogramowałem Arduino kodem LVFIFA_Base z katalagu, który powstał po instalacji Toolkitu (bez problemów).
Uruchomienie przykładowego programu z palety: Analog Read Pin Example kończy się wyrzuceniem błędu 5002 - czyli

"Error 5002 occurred at Init.vi. Unable to establish connection with Arduino. Please ensure that you have selected the correct COM port and that you have flashed the Arduino with the correct firmware."
Wszystko co jest tutaj:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 84006DF1CD
zrobiłem.

Połączenie jest dobre bo inaczej nie programowałby się układ, kod dla Arduino, w którym wysyła jakieś dane przez RS też działa, niestety komunikacja z kompem (z wykorzystaniem gotowca w LabVIEW) nie działa.
Ma ktoś doświadczenie z Arduino i spotkał się z tym problemem?

Niby miało być prosto a pewnie szybciej by poszło napisanie samodzielne obydwu aplikacji :(
smiglo
de80
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: de80 »

A pod jaką nazwą jest wykrywane przez system po podłączeniu? "Arduino"? czy inaczej?
Obrazek
smiglo

Re: LabVIEW + Arduino = problem z komunikacją

Przez Windowsa po prostu jako FTDI i jakiś tam numer portu.

Funkcja detekcji - pierwsza w Init.vi nie wyrzuca błędu. Problem pojawia się dopiero w dlaszej części, w której są przesyłane dane do synchronizacji.

Gdzieś na forum NI znalazłem radę aby wyłączyć VISA Configure (jest na screenie) ale to i tak nic nie dało.
Załączniki
arduino.JPG
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011 22:57 przez smiglo, łącznie zmieniany 2 razy.
smiglo
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Może to kwestia wersji płytki, masz inną niż sugerują w instrukcjach do tego toolkita? A szczególnie nieco inny model proca? Na ile to istotne nie wiem, bo doświadczenia ani z Arduino, ani z samymi ATmegami nie mam, ale zacząłbym od tego.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
smiglo

Układ uruchomiony po ponownym podejściu - to co pomogło to: ustawienie linii DTR oraz wyzerowanie RTS w LV a także zwiększanie czasu do rozpoczęcia wysyłania danych do Arduino.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012 21:05 przez smiglo, łącznie zmieniany 1 raz.
smiglo
ODPOWIEDZ