mam odpalony zgodnie z przykładem dostępnym w LabView joystick. Zwraca mi wartości od -32k do +32k z groszami. Informacje o
wartości dla osi X i Y chcę przesłać w jakiejś ramce do mikroprocesora AVR. I tu pojawia się problem, ponieważ nie mogę odpowiednio zinterpretować tego
na uC. Wartości podane dzielę przez 257, tak żeby uzyskać nie przekroczyć wartości od -128 do 127 (-127 do 127 otrzymuję). Nawet konwertuję to na wartość I8. Chodzi o to, żeby w jednej ramce - 8 bitów przeszła informacja o stanie jednej osi. To konwertuję na stringa ( próbowałem już różnych opcji, do wartości dziesiętnych, heksadecymalnych itp. ), ale daje mikroprocesor tego nie wykrywa. Robiłem podgląd tego co otrzymuję na porcie wirtualnym, czy w samym labview poprzez indicator i powinno być ok. Program wygląda tak:

Miałem już robota, którym sterowałem po RS-232 po wciśnięciu klawisza, jeśli był jakiś klawisz wciśnięty wysyłał stringa jako literkę np. w - oznaczało to jazdę do przodu i na mikroprocesorze jest to interpretowane jako hex 0x77 zgodnie z tabelą ascii.. Cztery warunki znaków np. w,s,a,d i robot jeździł w każdą stronę. Wtedy to było na module radiowym z Wobitu (port szeregowy). :

Gdy zrobię coś takiego:

to odpowiedni warunek na mikroprocesorze zaświeca mi diodę gdy wartość X joysticka przekroczy 0 ( wysłany znak zostaje odpowiedni odczytany).
Jak przesłać konkretnie wartość od -128 do 127 tak żeby mógł to odebrać mikroprocesor - jaki powinien to być string. Zmienna odbierana na
procesorze jest typu signed char, więc wszystko powinno być ok.
I tak jak mówię jeśli wyślę literkę np. w to mam wartość 0x77 i względem tego mogę podejmować jakieś działania.
Potem, żeby wykonać ramkę danych, najprościej jest skleić stringi i wrzucić po prostu sklejony string na VISA Write ?