Analizator jakości energii elektrycznej

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
LeiFei
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: LeiFei »

Witam. Mam zadanie zbudować analizator parametrów jakości elektrycznej w środowisku LabView. Ponieważ moja znajomość LabView jest raczej podstawowa szukam materiałów na ten temat. Na stronie głównej LabView został zamieszczony przykładowy programik dzięki któremu dowiedziałem się od czego zasadniczo powinienem zacząć. Tutaj pojawia się moja prośba drodzy forumowicze - jeśli ktokolwiek z was dysponuje jakimiś materiałami które mogłyby mi pomóc w realizacji tego zadania byłbym wielce wdzięczny. Na forum odnalazłem temat użytkownika Zelot który w ramach pracy magisterskiej robił zasadniczo to samo zadanie. Niestety nie mam możliwości kontaktu z nim a na forum już nie zagląda... Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Witaj

Jakim sprzętem dysponujesz? Napisz też jakie są wymagania twojego projektu - 1 czy 3 fazy? Jakie parametry chcesz obliczać?
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
LeiFei

Zasadniczo narazie jestem na etapie symulacji. Czyli przebieg napięcia i prądu symuluje sobie bloczkiem "generate signal" i zwyczajnie ręcznie zmieniam parametry napięcia i prądu. Aktualnie jestem na etapie nauki programu dlatego robię to w ten sposób. Na stronie LabView przeczytałem, że jeśli chciałbym pracować na rzeczywistych pomiarach to można wykorzystać NI9225 (pomiar do 300Vrms) a do prądu NI9227 (do 5A). Chyba, że są jakieś tańsze alternatywy ? Chcę aby program umożliwiał analizę raczej podstawowych parametrów (czyli harmoniczne odpadają) lecz chciałbym aby robił to w sposób taki jakiego wymagają odpowiednie normy. Skupiam się na wartości napięcia (czy mieści się w przedziale, zapady, przerwy itp) i częstotliwości. Gdy sam algorytm miałbym już jako tako zrealizowany a program działał by właściwie to pokusiłbym się jeszcze o zapis zdarzeń do pliku i np przesyłanie go na jakiś zdalny serwer po ethernecie lub RSie. Aha pomiary jedynie 1 faza.
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Te dwa moduły o których wspominasz to faktycznie najlepsze (i jedyne sensowne w ofercie NI) rozwiązanie. Jeszcze pytanie w co je włożysz - może to być CompactRIO (sterownik czasu rzeczywistego z fpga), CompacrDAQ (działa na USB) lub pojedyncze obudowy USB, Wifi czy Ethernet (np. 9162). Możesz też kombinować z budowaniem układów zmniejszających napięcie (robi się to na precyzyjnych rezystorach dużej mocy lub specjalistycznych układach półprzewodnikowych), ale będziesz miał tak czy inaczej dodatkowe błędy i nie jest to dobre rozwiązanie (ale na pewno tańsze).

Jeśli chodzi o LV, to najpierw naucz się podstaw, tak żebyś rozumiał jak działaja maszyna stanów, Producer-Consumer i podobne schematy działania VIów
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
LeiFei

Re: Analizator jakości energii elektrycznej

Mam mały problem z zapisem do pliku. Zapis powinien następować gdy napięcie lub częstotliwość nie mieści się w zadanym przedziale. W załączniku zamieszczam plik z programem. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów znajdzie chwilę aby do niego zajrzeć będę bardzo wdzięczny.

EDIT: poprawiona wersja programu (poprawiony case).
Załączniki
program.vi
(61.84 KiB) Pobrany 389 razy
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011 14:27 przez LeiFei, łącznie zmieniany 1 raz.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Hmm, w case odpowiadającym za dopisywanie danych do pliku masz identyczny kod dla true i false, czyli tak jakby case nie było. Inna sprawa: jeśli chcesz zapisywać wtedy, gdy przynajmniej jedna z wartości nie mieści się w przedziale, to zastosowanie OR tego Ci nie załatwi. Zamiast niego powinieneś zastosować albo AND (wtedy zapis przy false) albo NAND (wtedy zapis przy true).
ObrazekObrazekObrazekObrazek
LeiFei

Oczywiście nie zauważyłem błędu w case (po prostu testowałem różne możliwości). Teraz poprawiłem i w case zapis do pliku powinien następować przy FALSE. Zmieniłem OR na AND i nadal nie działa :( Zapisuje mi tylko kolumny ze stringami (Napiecie, Czestotliwosc etc) ale nie zapisuje już samych pomiarów :(
PiDi

A jesteś pewien, że powinien zapisywać? Ustawiłeś mu takie parametry, żeby się nie mieściły w granicach? ;) Załączam vi, który działa, a jest w zasadzie tylko wyciętą częścią z twojego programu.
Załączniki
zapis.vi
(13.94 KiB) Pobrany 349 razy
LeiFei

Niestety nie mogę otworzyć... mam v8.6 :/
PiDi

Ups. Jeszcze raz, pod 8.6.
Załączniki
zapis.vi
(9.66 KiB) Pobrany 365 razy
LeiFei

Kurcze, nie rozumiem :) Obie struktury (Twoja i moja) są niemal identyczne, w twoim zapis działa bez problemu a w moim nie :/ Na pierwszy rzut oka nie widzę, co może być przyczyną takiego stanu. Oczywiście w swoim programie zmieniałem parametry na wszelakie sposoby i w żadnym wypadku zapis nie zadziałał... No nic będę musiał to dokładnie przeanalizować i ewentualnie wtedy zwrócę się o pomoc ponownie.
oczekp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: oczekp »

zmień u siebie działanie pętli while tak jak w załączniku.
Dodatkowo, nie wiem czy orientujesz się ale masz ustawiony przedział na bloczku in range na domyślny, czyli tak: (max, min] - domknięty na dole. Możesz to zmieniać klikając prawym myszy na bloczku in range i dobierając odpowiednio.
Załączniki
program.vi
(114.95 KiB) Pobrany 374 razy
1.gif
1.gif (507 Bajtów) Przejrzano 12658 razy
2.jpg
2.jpg (37.26 KiB) Przejrzano 12658 razy
ODPOWIEDZ