Dystrybuanta normalna i T w labview 8.0

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Bartox
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Dystrybuanta normalna i T w labview 8.0

Post autor: Bartox »

Witam
Aktualnie zajmuję się zagadnieniem niepewności w swojej aplikacji. Otóż zgodnie z tym co wyczytałem na stronach NI :

LabVIEW 8.x does not support the Inv Normal Distribution, Normal Student t instances.

A oba te bloki są mi niezbędne w pracy. Czy ktoś się orientuje, czy istnieją "zamienniki" o identycznej ( to znaczy ten sam typ we/wy ) funkcjonalności ? Przeglądałem zarówno google i helpa, odpowiedzi nie znalazłem.

Druga moja prośba, czy ktoś się orientuje gdzie dany blok do obliczeń średniej/wariancji mogę znaleźć :

Obrazek

Dzięki !
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Dystrybuanta normalna i T w labview 8.0

Post autor: vugie »

Dziwi mnie, że nie ma tych funkcji w 8.0. W późniejszych wersjach nazywa się to "Contin invCDF" (Continuous inverse Cumulative Distribution Function) i jest polimorficznym VI z różnymi rozkładami. Diagramy dla rozkładu normalnego i t Studentawyglądają tak:
sinvcdf.png
ninvcdf.png
Główna funkcja na tych diagramach to Newton Raphson Zero Finder coś tam - czyli znajdowanie pierwiastka

Natomiast średnią i wariancję znajduje funkcja "Std Deviation and Variance.vi" z palety Mathematics->Prob&Stat (w tej samej palecie tyle że jeszcze piętro niżej powinna być "Contin invCDF"
ODPOWIEDZ