Praca inżynierska i początki z Labview

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Bartox
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: Bartox »

// Jeśli nie chce Ci się czytać tą część mozesz pominąć //

Witam
Na początku chciałbym się jako nowy użytkownik tego forum powitać ze wszystkimi. Prawdopodobnie zostanę tutaj na dłużej ;)
Jestem studentem 4 roku Automatyki i Robotyki na politechnice Śląskiej, mam na imię Bartosz. Trafiłem tutaj w sumie przypadkiem, choć to dłuższa historia ;)
Los tak chciał, że osoba która "dosyć głęboko" siedziała w Ifixie i sterownikach PLC, postawiona została przed wyzwaniem napisania pracy inżynierskiej w środowisku Labview.
Na wstępie muszę przyznać że póki o programowaniu w języku G niewiele mam pojęcia ( system studencki - ja zajmowałem się PLC i ifix, kolega z sekcji właśnie Labview ). Labview nigdy mnie nie pociągało jako środowisko programistyczne, moja aktualna wiedza jest "podstawowa podstawowa " ale mam nadzieję że niebawem to się zmieni. ;)

// Część właściwa //

I tutaj pojawia się prośba do osób obeznanych z tym środowiskiem, otóż do końca tygodnia muszę wybrać temat pracy inżynierskiej. W związku z tym że z tym środowiskiem niewiele miałem wspólnego, nie potrafię obiektywnie określić stopnia trudności 2 danych tematów (wybrałem moim zdaniem najprostsze ). Czy możecie zaproponować z poniższych tematów jeden, który Waszym zdaniem będzie do wykonania w 3 i 0.5 miesiąca, biorąc pod uwagę że będę musiał nadrobić pewne zaległości ? Jestem obowiązkowy, tygodniowa zamierzam projektowi poświęcić co najmniej 12 godzin. Oto one :

- Wielokanałowy system do pomiarów i analizy przebiegów napięciowych z wykorzystaniem systemu PXI.
- Modernizacja istniejącego stanowiska laboratoryjnego z kartą pomiarową dla zdalnego laboratorium ( via internet )

Moim osobistym faworytem jest temat 1 - w internecie niestety niewiele jest o tworzeniu aplikacji na systemach PXI. Temat drugi wydaje się wymagać umiejętności analizowania istniejącego już kodu ( wada czy zaleta ? ), oraz znajomości sterowania zdalnego ( jak wygląda taka implementacja w Labview ? Czy jest Ona skomplikowana ? ).

Bardzo proszę o pomoc w wyborze tematu, bardzo mile widziałbym wskazówki gdzie i od czego zacząć przygodą z językiem G ( póki co przerabiam dostępne wykłady na necie) jak i danym zagadnieniem .

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam !
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: bartus »

wg mnie to zalezy od tego czym bardziej chcesz sie zajac, w czym bardziej podszkolic(mozesz nad czyms znac sie lepiej i to wyciagnac, albo to z czego jestes noga podciagnac), oraz od dostepnosci "materialu" badawczego ( tj dostep do labolatorium, mozliwosc pracy w domu/na stancji, ilosc innych prac korzystajacych z tego samego urzadzenia).
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
Bartox

Re: Praca inżynierska i początki z Labview

Tak jak pisalem wczesniej, dopiero rozpoczynam przygode w jezyku g, dlaczego prosze Was o o rady. Jeżeli chodzi o dostep do pxi raczej nie ma problemu. Pytanie jest co jest łatwiejsze do ogarniecia dla nowego i gdzie szukac jakis materialow. Jak mysla inni ?
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Post autor: skoziate »

To może ja spróbuję naświetlić z czym może wiązać się jedno i drugie.

PXI to z punktu widzenia programowania najzwyklejszy komputer z Windowsem plus dodatkowa szyna ośmiu linii do wymiany sygnałów synchronizacyjnech pomiędzy urządzeniami w nim zainstalowanymi i 10 MHz zegarem, do PLL dla tychże urządzeń. Chyba że masz na nim zainstalowany system czasu rzeczywistego. Sposób, w jaki będziesz programował akwizycję danych zależy przede wszystkim od urządzeń pomiarowych, które są w PXI. Jak podasz modele urządzeń, to będę mógł rzucić więcej światła na tę kwestię. Cała reszta (GUI, komunikacja, zapis danych na dysk) nie różni się niczym od aplikacji na PC.

Modyfikacja istniejącego stanowiska laboratoryjnego jest, moim skromnym zdaniem, większym wyzwaniem i nie polecałbym na pierwszy projekt. Tutaj będziesz musiał wnikać w istniejącą architekturę i napisany przez kogoś program. Chyba łatwo sobie wyobrazić, jak natrętne może być na przykład naprawianie potencjalnych błędów, które popełnił ktoś inny. Tyle ogólnie mogę powiedzieć, bo przecież nie wiem jak to stanowisko naprawdę wygląda.

No i na początek mogę polecić kurs LabVIEW pod adresem http://cnx.org/content/col10241/1.4
Pozdrawiam,
Sebastian
Bartox

Witam !
Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Jeśli chodzi o system PXI to w skład systemu wchodza:
• kaseta NI PXI-1042Q,
• kontroler NI PXI-8187,
• moduły:
i. magistrali CAN NI PXI-8464,
ii. multimetru 6.5 cyfry NI PXI-4070,
iii. karty DAQ NI PXI-6251,
iv. przełacznik kanałów pomiarowych NI PXI-2593,
v. oscyloskopu NI PXI-5112.
Na kontrolerze zainstalowany jest system operacyjny Windows XP oraz oprogramowanie
LabVIEW.

W przypadku systemu zdalnego sterowania jest to moduł BNC-2120.
Bartox

Witam
Zostałem przyparty do muru i został mi projekt zdalnego sterowania. Z tego co się dowiedziałem dokonywane ma być to za pośrednictwem strony internetowej. Czy możecie poradzić jakieś poradniki, strony itd gdzie ten temat mogę na spokojnie przeanalizować ?
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Kontakt:

Wyjścia są dwa:
1. Remote Panel - to trywialne rozwiązanie, które udostępnia Front Panel programu LabVIEW przez przeglądarkę (Tools > Web Publishing Tool...)
2. Web Services - Twój program LabVIEW będzie usługą sieciową, do której możesz zaprojektować własną stronę WWW. Nieco informacji poniżej.
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... b_service/
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/11820
Pozdrawiam,
Sebastian
Bartox

Dziękuje za pomoc !
Awatar użytkownika
tutorial

Post autor: tutorial »

kazdy temat jest do zrobienia. ja robilem mgr prace w tym programie od zera uczylem sie sam i wszystko sie da. prosto i przyjemnie ale czasu zabiera jednak fajnie sie pobawic. jak masz zmysl budowy algorytmow na kartce to poradzisz sobie. kwestia potem dobrac dobre bloczki ale wszystko zaczyna sie od algorytmu. analiza kodu jest spoko ale jak poczytasz ta prace o nim bo tak dostac sam kod bez niczego to mysle ze dluzej zajmie jego rozgryzanie niz na nowo robienie czegos. moja praca miala 27 podprogramow o sporym rozmiarze wiec nawet samo obserwowanie z zarowka sygnalu jak idzie to by z pare dni zajelo:) ja bym wybral jeden z tych byle jaki i ew zrobil ten 2 na nowo;):P
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

Z własnego doświadczenia:
- Remote Panels - w labview 2009 i podobno w 8.6 był w nich bug, który zabijał korzystanie z tej usługi przez wielu użytkowników, (strona po załadowaniu nie wyświetlała aktualnej wartości panelu programu tylko domyślną wartość wszystkich kontrolek na panelu), dodatkowo nie jest to najtańsze rozwiązanie. Sam nigdy nie korzystam z tego rozwiązania.
- Web Services - korzystam z tego, są całkiem spoko. Jeden minus mają - sam sobie stronkę musisz napisać. Musisz więc umieć, oprócz labview, pisać stronki w html'u i javascriptcie na przykład.

Ja tam widziałem pełno prezentacji o Web UI Builder. W labview 2010 ten moduł chyba jest już dostępny. Na prezentacjach mi się podobał, ale nie mogę go jeszcze polecić, bo go nie używałem.
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Kontakt:

Istnieje sposób na obejście tego błędu w 2009. Należy skontaktować się z Pomocą Techniczną i oni pomogą.
Web UI Builder jeszcze nie wyszedł.
Pozdrawiam,
Sebastian
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

Ja sobie z tym błędem poradziłem (w sumie to chyba poradziliśmy dzięki pomocy Dawida i przy udziale Pitola), ale kosztowało to trochę czasu. Zresztą pod względem finansowym taniej jest zrobić aplikację kliencka, którą można zainstalować na komputerze, a nie łączyć się z aplikacją przez stronę www. Jest to tylko moja subiektywna ocena oczywiście, ale trochę się zraziłem do Remote Panels.
ODPOWIEDZ