Analizator jakości energii elektrycznej.
Re: Analizator jakości energii elektrycznej.
Dzięki za linki ale będę używał : Producer-Consumer
Co do consumer to jeden może być do obrówki danych i obliczeń a drugi do wyświetlania i zapisu. Co do słowa wyrabiania to chodziło mi o czy program będzie szybko działał.
Jak na razie to się bije z samym pisaniem programy i cienko mi idzie ;P
Co do consumer to jeden może być do obrówki danych i obliczeń a drugi do wyświetlania i zapisu. Co do słowa wyrabiania to chodziło mi o czy program będzie szybko działał.
Jak na razie to się bije z samym pisaniem programy i cienko mi idzie ;P
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Analizator jakości energii elektrycznej.
oczekp, w tym przypadku podział na kilku konsumentów będzie miał głównie sens wtedy, gdy zapis na dysk danych trwa na tyle długo, że pętla konsumenta nie wyrabia z obliczeniami/wyświetlaniem za akwyizycją, właśnie przez opóźnienie w zapisie na dysk.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Po dłuższej nieobecności daje część programu
Proszę o pomoc w poprawkach oraz jak zrobić żeby system był online i było to przerobione na producent i konsument
W załączniku są screeny oraz sam program
Proszę o pomoc w poprawkach oraz jak zrobić żeby system był online i było to przerobione na producent i konsument
W załączniku są screeny oraz sam program
- Załączniki
-
- testinglewatywa.vi
- Sam program. Zapisany w wersji 7.0
- (1.15 MiB) Pobrany 353 razy
1) wykorzystaj wariant Budeanu do obliczania mocy P=UIcosfi itd
2) masz zle podpięte bloczki harmonic distortion analyzer wepnij je za bloczkiem scaling and mapping
3) niestety co do reszty nie pomoge ma wiedza nie jest wystarczająca a w błąd nie chce wprowadzić
2) masz zle podpięte bloczki harmonic distortion analyzer wepnij je za bloczkiem scaling and mapping
3) niestety co do reszty nie pomoge ma wiedza nie jest wystarczająca a w błąd nie chce wprowadzić
Czy jest ktoś z Częstochowy kto mógłbym pomoc lub wytłumaczyć LV za odpłatne ?
Mam spore problemy i nie mogę sobie poradzić.
Mam spore problemy i nie mogę sobie poradzić.
Mam problem z zrobieniem tak żeby za pomocą przycisku odczytywał dane z pliku tzn w okienku "false" wykrywa mi błąd i nie wiem co z tym zrobić.
W załączniku są strony true i false. Wydaje mi się że dobrze zrobiłem true i błąd jest w false.
W załączniku są strony true i false. Wydaje mi się że dobrze zrobiłem true i błąd jest w false.
Już rozwiązałem problem.
Teraz mam inny
Mam na jednym wykresie przestawić kilka norm i harmoniczne tzn :
Mam posiadany sygnał harmonicznych z pobieranego źródła oraz Normę Klasy A, Klasy B, Klasy C.
To wszystko mam przedstawić na jednym wykresie z opcja włączenia i wyłączenia każdej z nich np
Harmoniczne z źródła i klasa A. Czyli muszę mieć włącznik do każdej klasy co by je włączał i wyłączał.
Mam nadzieje że każdy zrozumiał i proszę o pomoc lub link który by się odniósł do mojego problemu
Teraz mam inny
Mam na jednym wykresie przestawić kilka norm i harmoniczne tzn :
Mam posiadany sygnał harmonicznych z pobieranego źródła oraz Normę Klasy A, Klasy B, Klasy C.
To wszystko mam przedstawić na jednym wykresie z opcja włączenia i wyłączenia każdej z nich np
Harmoniczne z źródła i klasa A. Czyli muszę mieć włącznik do każdej klasy co by je włączał i wyłączał.
Mam nadzieje że każdy zrozumiał i proszę o pomoc lub link który by się odniósł do mojego problemu
jak dobrze zrozumiałem to można zrobić to w ten sposób jak w załączniku.
Przyciski ustawione są na switch when pressed, zmieniają swój stan z on off w zależności czy są wciśnięte czy nie.
Przyciski ustawione są na switch when pressed, zmieniają swój stan z on off w zależności czy są wciśnięte czy nie.
Fajnie to wygląda ale nie mam pojęcia jak to zbudować... Jak to odnaleźć jaki opcji użyć... Jakie to są bloczki ?
Proszę o wytłumaczenie.
Jaki bloczek łączy wszystkie sygnał w jeden ? I chciałbym zobaczyć strukturę event
Mógłbyś wstawić ten cały plik ? Łatwiej by mi było rozkminić co i jak
Proszę o wytłumaczenie.
Jaki bloczek łączy wszystkie sygnał w jeden ? I chciałbym zobaczyć strukturę event
Mógłbyś wstawić ten cały plik ? Łatwiej by mi było rozkminić co i jak
łączysz sygnały bloczkiem build array. Jak najedziesz myszką na dół tego bloczka to można go rozciągać do wymaganej ilości wejść. Znajduję się w palecie Programming->Array->. Żeby ukrywać wykresy trzeba ustawić aktywny wykres, tj ActPlot, numerowane są od zera, czyli 0 to jest pierwszy wykres a następnie dać opcję Plot.Visible. Bloczek ten to jest property node wykresu (graph) Żeby go utworzyć trzeba kliknąć prawym przyciskiem myszy na wykresie (graph), następnie wybrać create, później property node i active plot. Żeby można było dodawać np Plot Visible, trzeba najechać na dół tego bloczka i go rozciągnąc i na nowej wartości prawym myszy i properites i wybrać odpowiednią opcję. Event ma oprócz tego stanu jeszcze close value change, jak się wciśnie zamknij, żeby się zamykał:P
Dodałem załącznik z program, ale niestety najniżej mogę go zrzucić do 8.0:/
Ps. jak jakies głupoty popisałem to wybaczcie jeszcze trochę wczorajszy jestem
Dodałem załącznik z program, ale niestety najniżej mogę go zrzucić do 8.0:/
Ps. jak jakies głupoty popisałem to wybaczcie jeszcze trochę wczorajszy jestem
- Załączniki
-
- wykres.vi
- (22.37 KiB) Pobrany 332 razy
Dzięki za opis ale czy nie można tego prostszym sposobem przy pomocy pętli Stacked Sequence Structure lub While Loop ?
Jedyny problem żeby załączyć lub wyłączyć każdą z klas norm.
Dodałem w załączniku zdjęcie oraz program. Na zdjęciu widać wykres do którego są podpięte 4 klasy i sygnał z harmonicznych.
Jedyny problem żeby załączyć lub wyłączyć każdą z klas norm.
Dodałem w załączniku zdjęcie oraz program. Na zdjęciu widać wykres do którego są podpięte 4 klasy i sygnał z harmonicznych.
- Załączniki
-
- moje.vi
- (915.43 KiB) Pobrany 304 razy
Czy chodziło o coś takiego? tzn umieszczasz bloczek w case'ie w stanie false podpinasz stałą tak jak na załączniku u mnie wszystko śmiga:)
Mam kolejny problem...
1)Mam program który TYLKO pobiera mi wartości z karty i pokazuje na wykresach oraz miernikach i mogę je zapisać. Rys 1
2)Mam tez program który pokazuje wartości TYLKO z zapisanego pliku i pokazuje je na wykresach oraz miernikach. Rys 2
Oba programy mają funkcje zapis.
Problem polega na tym że nie wiem jak zrobić tak żeby jeden program miał opcje : Pobierz pomiary z karty LUB pobierz pomiary z zapisanego pliku przy okazji jeszcze żeby miał opcje zapisz.
W załączniku dałem program oraz screeny.
Proszę o pomoc bo to jest juz moja faza końcowa projektu a mam czas do konca WRZEŚNIA bardzo mi zależny na tym.
1)Mam program który TYLKO pobiera mi wartości z karty i pokazuje na wykresach oraz miernikach i mogę je zapisać. Rys 1
2)Mam tez program który pokazuje wartości TYLKO z zapisanego pliku i pokazuje je na wykresach oraz miernikach. Rys 2
Oba programy mają funkcje zapis.
Problem polega na tym że nie wiem jak zrobić tak żeby jeden program miał opcje : Pobierz pomiary z karty LUB pobierz pomiary z zapisanego pliku przy okazji jeszcze żeby miał opcje zapisz.
W załączniku dałem program oraz screeny.
Proszę o pomoc bo to jest juz moja faza końcowa projektu a mam czas do konca WRZEŚNIA bardzo mi zależny na tym.
- Załączniki
-
- pro.rar
- Program.
- (249.51 KiB) Pobrany 250 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Brakuje mi PLV AI Aquire Waveform.vi do oglądnięcia i przeanalizowania tego "dogłębnie", ale prócz problemów z pewną czytelnością kodu nie rozumiem np. tej pętli (obrazek poniżej) - naciśnięcie "Pomiar" zakręci pętlą raz ... czy to miała być forma spowolnienia o 1 obrót pętli ?
Nie rozumiem też w czym jest problem - jeżeli masz 2 działające kawałki programu to wsadź je do jakiegoś case'a i przy różnych warunkach będzie zapisywał, odczytywał ... czy też robił co chcesz.
Pewnie koledzy wcześniej służący pomocą wyjaśnią więcej po weekendowym odpoczynku ;)
Nie rozumiem też w czym jest problem - jeżeli masz 2 działające kawałki programu to wsadź je do jakiegoś case'a i przy różnych warunkach będzie zapisywał, odczytywał ... czy też robił co chcesz.
Pewnie koledzy wcześniej służący pomocą wyjaśnią więcej po weekendowym odpoczynku ;)
- Załączniki
-
- dziwny.png (9.82 KiB) Przejrzano 12370 razy