Czesc
Czy ktos wie moze, jak w jaki sposob wybrac np. co 10 element z tablicy?
Wybor elementow z tablicy
Re: Wybor elementow z tablicy
pod reka mam akurat labview niemieckie: Array indizieren. podajesz numer komorki i na wyjsciu masz jej wartosc. po angielsku a ile pamietam jet to Array indes. W kazdym badz razie jest to derugi bloczek z zakladki Array (labviev 6.1)
Witam
Metoda ktora podajesz jest w miatre przyjemna w uzyciu, gdy mam niwiele elementow do wybrania. Ja mam jednak tablice. ktora zawiera 2500 wiec wybrac co dziesita element ta metoda troche zmudne, byc moze da sie to zrobic w bardziei sesnsowny sposob w przypadku tablicy z tyloma elementami
Metoda ktora podajesz jest w miatre przyjemna w uzyciu, gdy mam niwiele elementow do wybrania. Ja mam jednak tablice. ktora zawiera 2500 wiec wybrac co dziesita element ta metoda troche zmudne, byc moze da sie to zrobic w bardziei sesnsowny sposob w przypadku tablicy z tyloma elementami
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Dlaczego piszesz że to nie jest dobra metoda, nie wydaje mi się, żeby się ona długo wywoływała (średnia 0,1 milisekundy - generowanie tablicy i odczyt co 10 elementu z niej).
Jakbyś miał tablicę rzędu milionów elementów to może należałoby sięzastanowić, jednak dla 2500 to myślę, że nie ma nad czym się zastanawiać, chyba że wymagasz determinizmu wykonywania się aplikacji.
Pozdrawiam
bogdani
Dlaczego piszesz że to nie jest dobra metoda, nie wydaje mi się, żeby się ona długo wywoływała (średnia 0,1 milisekundy - generowanie tablicy i odczyt co 10 elementu z niej).
Jakbyś miał tablicę rzędu milionów elementów to może należałoby sięzastanowić, jednak dla 2500 to myślę, że nie ma nad czym się zastanawiać, chyba że wymagasz determinizmu wykonywania się aplikacji.
Pozdrawiam
bogdani
Witam
Polecam poszukanie w pomocy kontekstowej dla funkcji operujących na tablicach.
8)
Diagram tego typu
daje taki oto wynik:
Jak rozumiem masz stałą wartośc podziału tablicy.
W przeciwnym wypadku metoda grzechury jest dobra, po uzupełnieniu pętlą nawet bardzo.
Polecam poszukanie w pomocy kontekstowej dla funkcji operujących na tablicach.
8)
Diagram tego typu
daje taki oto wynik:
Jak rozumiem masz stałą wartośc podziału tablicy.
W przeciwnym wypadku metoda grzechury jest dobra, po uzupełnieniu pętlą nawet bardzo.
tak jak pisze mikrobi - to najlepsze rozwiazanie problemu
Ostatnio zmieniony 28 lip 2005 19:31 przez PMaj, łącznie zmieniany 1 raz.
QEDPMaj pisze: Taka operacja wyciągania co któregoś elementu z wektora - tablicy - to decymacja, i jest funkcja, która robi taką decymacje a nazywa sie DECIMATE 1D ARRAY - pozwala wprowadzić tablicę i wybrać co n tą próbkę.
Aby wybrać co drugi element, należy rozciągnąć funcję tak, aby miala dwa wyjścia, aby wybrać co trzecią to należy rozciągnąć funkcję tak, aby miala trzy wyjścia
Przez inducję - co dziesiąta próbka to rozciągnięcie funkcji na dziesięc wyjść.
Wyjściem funkcji jest od razu tablica zawierająca co n-tą próbkę.
8)
:lol: