Pochodna funkcji

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
marcin_3
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Pochodna funkcji

Post autor: marcin_3 »

Witam! Chciałbym sie dowiedzieć jak można obliczyć pochodna funkcji. Np:mamy wzór P=U*I
i chciałbym obliczyć y1 i y2, które są pochodna P po U oraz I
y1=dP/dU
y2=dP/dI
jak można wykonać to w Labview?
Wartości U oraz I są zczytywane z pliku.
Czy mógłby ktoś pokazać jakis przykład wykonania tego?
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Pochodna funkcji

Post autor: Nowszy »

Witaj

Wystarczy wejść na ni.com, w wyszukiwarce wpisać 'derivative' i pierwszy wynik od góry: http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... vative_xt/

Tutaj natomiast masz przykład zastosowania: http://decibel.ni.com/content/docs/DOC-10376
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
vugie

Pochodna funkcji

Post autor: vugie »

Można też być na tyle szalonym, żeby wyznaczyć taką pochodną analitycznie. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach wszystkie bardziej skomplikowane operacje od dodawania liczb jednocyfrowych wykonuje się na komputerze, a w najgorszym przypadku na kalkulatorze komórki, ale spróbujmy:
P=U*I
dP/dU=I
dP/dI=U

czy jakoś tak...
marcin_3

Pochodna funkcji

jak wyglądają pochodne tego wzoru to wiadomo. Dobrze napisałes vugie. Ale chodzi mi o to czy w LV jest możliwśc anlizy takiej wzorów?(jestem początkujący z tym progamem) Np zadeklaruje ze moja funkcja jest równa i tu przykład P=UI. I bedzie można obliczyc te pochodne jak wyżej.
y=f(x1,x2);
gdzie y=P
x1=U
x2=I.
i obliczyć kolejno;
dy/dx1
dy/dx2
nie wiem jak to wykonać. mógłby ktoś pokazać jak taki pzykład wykonąc w LV.
Z góry dzięki
Awatar użytkownika
>Adam<
Wersja środowiska: LabVIEW 7.0

Re: Pochodna funkcji

Post autor: >Adam< »

Witam
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzilo ale moim zdaniem to może tak wyglądać
Załączniki
pochodna.JPG
vugie

marcin_3 pisze:jak wyglądają pochodne tego wzoru to wiadomo. Dobrze napisałes vugie. Ale chodzi mi o to czy w LV jest możliwśc anlizy takiej wzorów?(jestem początkujący z tym progamem) Np zadeklaruje ze moja funkcja jest równa i tu przykład P=UI. I bedzie można obliczyc te pochodne jak wyżej.
y=f(x1,x2);
gdzie y=P
x1=U
x2=I.
i obliczyć kolejno;
dy/dx1
dy/dx2
Z góry dzięki
Żeby być ścisłym, to mówimy tu o pochodnych cząstkowych.
LabVIEW nie oferuje operacji symbolicznych (do tego polecam program wxMaxima), ma jednak całkiem pokaźny zbiór funkcji do interpretacji (tzw. parsowania) i ewaluacji (z grubsza chodzi o podstawianie) wzorów. I tak znajdujemy tam funkcję Partial Derivative:
deriv.png
deriv.png (5.56 KiB) Przejrzano 8376 razy
Wyznacza ona zadanym zakresie przebieg pochodnych cząstkowych dwóch zmiennych (ale nie wzory na nie).

Jeżeli zaś koniecznie musisz mieć te wzory, to pozostaje wykorzystanie Maximy w trybie wsadowym, ale to już "niezły hardkor" (http://www.losux.yoyo.pl/komiksy/74.htm)
marcin_3

vugie pisze:
marcin_3 pisze:jak wyglądają pochodne tego wzoru to wiadomo. Dobrze napisałes vugie. Ale chodzi mi o to czy w LV jest możliwśc anlizy takiej wzorów?(jestem początkujący z tym progamem) Np zadeklaruje ze moja funkcja jest równa i tu przykład P=UI. I bedzie można obliczyc te pochodne jak wyżej.
y=f(x1,x2);
gdzie y=P
x1=U
x2=I.
i obliczyć kolejno;
dy/dx1
dy/dx2
Z góry dzięki
Żeby być ścisłym, to mówimy tu o pochodnych cząstkowych.
LabVIEW nie oferuje operacji symbolicznych (do tego polecam program wxMaxima), ma jednak całkiem pokaźny zbiór funkcji do interpretacji (tzw. parsowania) i ewaluacji (z grubsza chodzi o podstawianie) wzorów. I tak znajdujemy tam funkcję Partial Derivative:
deriv.png

Wyznacza ona zadanym zakresie przebieg pochodnych cząstkowych dwóch zmiennych (ale nie wzory na nie).

Jeżeli zaś koniecznie musisz mieć te wzory, to pozostaje wykorzystanie Maximy w trybie wsadowym, ale to już "niezły hardkor" (http://www.losux.yoyo.pl/komiksy/74.htm)
Witam ponownie,
"VUGIE" mam prośbę czy mógłbyś przesłać mi na maila sub' vi tej funkcji.Bo nie moge znaleźć tej funkcji w LabView 2009.
marcin_kier@wp.pl
Dziekuję bardzo
vugie

marcin_3 pisze: "VUGIE" mam prośbę czy mógłbyś przesłać mi na maila sub' vi tej funkcji.Bo nie moge znaleźć tej funkcji w LabView 2009.
Wysłać nie mogę, mogę natomiast zaręczyć, że jeśli tylko masz wersję Full lub Professional, to funkcja na pewno tam jest. Znajdziesz ją albo przez Quick Drop (Ctrl+Spacja), albo w palecie Mathematics->Scrip&Formula->Calculus
ODPOWIEDZ