witam,
korzystam z LabView 8.5 i karty pomiarowej NI, która ma możliwość rejestracji 16 kanałów,
Chciałbym wyświetlać dane z kanałów, z tym że nie z wszystkich (bo oczywiście ze nie zawsze korzysta się z wszystkich), ale z wybranych.
Wybrałem bloczek odpowiedzialny za wybór sygnału. Podłączyłem do niego dane z DAQ Assistant. Na wyjściu dałem Grahpa.
W celu wyboru sygnałów korzystam więc z Listy (zaznaczyłem opcję dającą możliwość zaznaczenia jednego bądź większej ilości kanałów).
Nazywam kanały kolejno: 0, 1, 2, 3, ...
Podłączam listę do bloczka wyboru sygnału.
Całość niestety nie działa dobrze. Sygnały są źle wybierane. Jakiś problem z tym "0"? Może źle interpretuje te nazwy kanałów 0,1,2,...??
Proszę o jakąś radę.
pytanie o podział sygnałów
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Pierwsza rada - prześlij swój kod, bo tak w ciemno to możemy sobie zgadywać
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Re: pytanie o podział sygnałów
wygląda to tak:
wybieram 0 -> na wykresie rysowany jest kanał 0;
wybieram 0 i 2 -> na wykresie rysowane są kanały 0 i 2, itd.
jak zauważyłem u mnie działa tak:
zaznaczam jedno pole (niezależnie które) działa jeden kanał,
zaznaczam 2 pola (niezależnie które) działają 2 kanały
zaznaczam 3 pola (niezależnie które np 4,5,6) działają 3 kanały...
jeśli chodzi o działanie, to chciałbym żeby chodziło tak:wybieram 0 -> na wykresie rysowany jest kanał 0;
wybieram 0 i 2 -> na wykresie rysowane są kanały 0 i 2, itd.
jak zauważyłem u mnie działa tak:
zaznaczam jedno pole (niezależnie które) działa jeden kanał,
zaznaczam 2 pola (niezależnie które) działają 2 kanały
zaznaczam 3 pola (niezależnie które np 4,5,6) działają 3 kanały...
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Więc należy podpinać najlepiej tablicę [0,0,0,1,1,0...]Selector Input z Helpa pisze:Selects which signals to include from the Signals input. This input can be a set of signals with the last point in each signal representing a true or false. When the last point in a signal represents true, the corresponding signal is included. This input also can be one signal, with each data point representing a true or false. Numeric values greater than or equal to 0.5 are true, and values less than 0.5 are false. If Selector Input is not wired, the VI uses the Selected signals specified in the configuration dialog box.
Listbox działa tak, że zwraca Ci indeksy zaznaczonych wierszy... dlatego jak zaznaczysz 4,5,6 to dostajesz na wyjściu 3 elementową tablicę, czyli działają Ci trzy kanały. Żeby to działało tak jak chcesz, to musisz sobie zadeklarować tablicę o wielkości równej ilości Twoich sygnałów a potem z zaznaczenia listboxa wyciągnąć indeksy, które wskażą gdzie należy wpisać "1".
Polecam uruchamiać program z żarówką i stosować Probe! I życie stanie się prostsze ;)