Widmo Fazowe

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
uksz
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Re: Widmo Fazowe

Post autor: uksz »

no ok, ale czy nie da sie tego zrobic tak by jasno i klarownie na wykresie byla taka wartosc jaka podajemy na kontrolce kata fazowego?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

No pewnie, że się da. Trzeba skorzystać z wiadomości ze szkoły średniej i przeliczyć fazę kosinusa na fazę sinusa: dodać 90° i podzielić modulo przez 360.
uksz

Wielkie dzieki, jakos malymi krokami to ogarnalem :D

Jeszcze raz dzieki :)
uksz

OK mam jeszcze 1 problem :P

Mianowicie gdy wprowadze ujemny kat fazowy np - 45 stopni to otrzymuje wartosc dodatnia okolo 315 stopni (czyli 360-45), a chcialbym uzyskac ladne -45 stopni na wykresie. Rozumiem ze nalezy odjac od otrzymanej wartosci 360 stopni i bedzie po sprawie, ale moim problemem jest jak dokonac tej detekcji , ze gdy kat jest dodatni to wykonujemy takie dzialania na odpowiednim elemencie z tablicy, a gdy ujemny to takie.

Zalaczam obecny VI.
Załączniki
widmo fazowe.vi
(27.19 KiB) Pobrany 329 razy
uksz

Próbowałem to robić na kupe sposobów ale coś mi nie wychodzi, czy ma ktoś jakieś pomysły?
bogdani
Administrator
Kontakt:

Widmo Fazowe

Post autor: bogdani »

Detekcja ujemnego kąta, możesz spróbować przeprowadzić porównując z poprzednią wartością., albo kilkoma wartościami żeby sprawdzić jaki był trend ostatnich zmian.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
uksz

Generalnie to interesuje mnie tylko wartość kąta dla jednego jedynego prążka, i np jezeli mam czestotliwosc 1000 Hz to przy zamianie radianow na stopnie i dzieleniu modulo 360 otrzymuje np wartości dla tego prążka:
dla kąta 45 stopni mam 45 stopni i jest ok
dla kąta -45 stopni modulo zwraca wartość dodatnia czyli zamiast -45 stopni otrzymuje (360 stopni - 45 stopni) czyli 315 stopni
W tym jest pies pogrzebany ;/

Czyli generalnie to wina modulo i nie wiem jak to odkrecic czy zakrecic by bylo dobrze.
Tak na dobra sprawe nie wiem czy potrzebna mi jest ta detekcja, czy wystarczy wykonac jakas odpowiednia operacje po dzieleniu modulo by bylo ok.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Widmo Fazowe

Jeśli wartość fazy po dzieleniu modulo jest większa od 180°, odejmij od niej 360°.
uksz

no próbowałem tak zrobić tylko nie potrafiłem tego zastosować dla tablicy i chcialem wyodrebnić pojedynczy element co z reszta też mi nie wyszło tak jak nalezy ;/

chcialem uzyc do tego case ale mialem tam problem z uzyciem tablicy, za malo funkcji znam i pewnie da sie to wykonac w jakis prosty sposob tylko nie wiem jak :/

ale zaraz jeszcze pokombinuje.

po prostu mam problem z tym jak poprawnie wykorzystać tablicę boolean którą otrzymuję po porównaniu wartości z 180
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010 19:15 przez uksz, łącznie zmieniany 2 razy.
uksz

eh, jednak nie potrafie odpowiednio wykorzystac tej tablicy boolean'ow i znow stanalem w miejscu ;/

czy ktos moze mi powiedziec jak to poprawnie wykorzystac?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

operation on selected array elements autoindexing.png
operation on selected array elements autoindexing.png (5.16 KiB) Przejrzano 11318 razy
uksz

wystarczylo dolozyc for'a heh :) jeszcze duzo ciezkiej pracy zanim czegokolwiek sie tu naucze :D
wielkie dzieki, masz u mnie pifko albo i ze skrzynke :P
pozdrawiam
nova
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: nova »

uksz pisze:Zalaczam obecny VI.
Dlaczego przed widmem amplitudowym mnożony jest sygnał przez pierwiastek z 2? Również robię analizator widma i mam taki problem, że nie zgadza się amplituda. Przy np ustawionej amplitudzie 1 na wykresie amplidude pokazuje na poziomie 0,7, przy 2 jest na wykresie 1,4. Ale wtedy częstotliwość się zgadza. Po ustawieniu 100 Hz jest na wykresie prążek na 100 Hz, przy 200 Hz w ustawieniach jest 200 na rysunku itd. Natomiast po wpisaniu tego mnożenia przez pierwiastek z dwóch amplituda się zgadza a częstotliwość przeskakuje, np przy 100 Hz na wykresie prążek jest na 140.

Jest jakaś różnica jesli chce się uzyskać widmo amplitudowe i fazowe użyje Amplitude and Phase Spectrum VI czy Spectral Measurements Express VI?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2012 17:38 przez nova, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ