Podłączenie do klastra

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
gora333
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Podłączenie do klastra

Post autor: gora333 »

Witam, jestem w trakcie tworzenia pracy inżynierskiej, mam jednak kilka problemów z LabView. Mianowicie posiadam kartę NI USB 6008, mam aplikację zczytującą sygnały z wejść analogowych i cyfrowych jednocześnie. Przygotowałem klaster, w którym umieszczone są kontrolki i wskaźniki tych sygnałów. Pytanie brzmi jak prawidłowo połączyć w LabView te wejścia do jednego klastra, tak, aby dane wejście odpowiadało konkretnej kontrolce czy też konkretnemu wskaźnikowi w klastrze? Pod spodem fragment programu, na piwerwszym obrazku jest Symulacja, tzn, są 2 klastry, na pierwszym umieszczone są kontrolki, tzn przyciki i pokrętła, na drugim wskaźniki. Tu bez problemu wszystko działa. Natomiast na obrazku nr. 2 (Pomiar) jest schemat programu z wyjściami karty analogowymi na górze i cyfrowymi na dole. Jak je podłączyć do klastra Wskaźniki (ten sam co w Symulacji)?

http://www.przeklej.pl/plik/symulacja-jpg-0015v175s7tb
http://www.przeklej.pl/plik/pomiar-jpg-0015v17h0bq4
Awatar użytkownika
coolfon
Kontakt:

Podłączenie do klastra

Post autor: coolfon »

Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale spróbuj tak:
1. Stwórz sobie constant od tej Twojej kontrolki 'Wskazniki' (prawy klik -> Create Constant)
2. Wykorzystaj bloczek Bundle by Name, do wejścia input cluster podepnij utworzony wcześniej constant
3. Popodpinaj dane wedle uznania :)
gora333

Re: Podłączenie do klastra

hmm, próbowałem z constant ale od drugiej strony, wcześniej pozbierałem wyjścia sygnałów w bundle, i tworzył się ładny klaster z constant, jednak nie dało się tego bundle już podłączyć do klastra Wskaźniki. Zrobiłem tak jak napisałeś, ale sprawa wygląda dziwnie, wszystkie wejscia w bundle by name mają taką samą nazwę, a ABS to tylko jedna z 25 nazw wskaźników z klastra:

http://www.przeklej.pl/plik/klaster-wsk ... 15vh6lr03p
Awatar użytkownika
coolfon
Kontakt:

No ale to Bundle by Name ma być podpięte do kontrolki Wskazniki, a nie ten constant...
example.png
example.png (4.06 KiB) Przejrzano 8544 razy
Przecież tak miałeś w poprzednim przykładzie (z obrazka), nie sądziłem, że to też mam napisać :)
A wejścia Bundle by Name możesz sobie dowolnie zmieniać.
gora333

No tak, tu się pomyliłem, poprawiłem ale i tak w bundle by name wszystkie wejścia to ABS, które jest pierwszym z brzegu (z Indeksem 0) wskaźnikiem, tak więc wszystkie wejścia mają typ TrueFalse, nie da się ich zamienić na żadne inne bo tylko to jest dostępne, do tego nie da się podpiąć sygnału DBL.
Awatar użytkownika
coolfon
Kontakt:

Podłączenie do klastra

Wrzuć swój vi, może być nawet tylko z tą problematyczną kontrolką.
gora333

Zakładka "Pomiar". Tam właśnie chcę sygnały z karty klastra ze wskaźnikami z "Symulacji". W sumie to już sobie odpuściłem trochę i rozłożyłem go na poszczególne elementy, mniej elegancko to wygląda, ale... Jeśli podłączenie tego klastra okaże się prostą sprawą to będę wdzięczny za pomoc, jeśli nie to nie ma co za długo nad tym siedzieć. W każdym razie dzięki za zainteresowanie!
Załączniki
praca1-0-33.vi
(43.74 KiB) Pobrany 303 razy
Awatar użytkownika
coolfon
Kontakt:

Podłączenie do klastra

Aby móc korzystać z Bundle by Name, musisz najpierw te nazwy nadać! Tylko jeden led ma u Ciebie nazwę (ABS właśnie...). Ponazywaj kontrolki, to wszystko powinno działać.

Od razu podpowiadam: prawym -> Visible Items -> Label. Nadajesz nazwę, chowasz w analogiczny sposób.
ODPOWIEDZ