Witam,
udalo mi sie stworzyc baze (z pomoca "jogurt_owocowy") danych ktora wyglada nastepujaco.
Co chcialbym dodatkowo uzyskac? Cos podobnego do tego co stworzylem z wykorzystaniem Imaqa i wyszukiwarki. Plik znajduje sie tu:
http://labview.pl/viewtopic.php?f=19&t=2814
Teoretycznie wystarczyloby mi po kliknieciu na konkretnym obrazku pobranie jego nazwy. Czy istnieja odpowiednie bloczki ktore moglyby mi w tym pomoc, lub w jakis inny sposob da sie to zrealizowac? Jakies pomysly lub wskazowki? Niestety nie udalo mi sie znalezc nic uzytecznego.
Dotatkowo mam pytanie dotyczace Text Ring. jak pozbyc sie wyswietlania z boku tych indeksow?
Pobranie nazwy obrazka poprzez klikniecie na nim kursorem
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Pobranie nazwy obrazka poprzez klikniecie na nim kursorem
W ostateczności zawsze można obsłużyć zdarzenie kliknięcia myszką w konkretnym miejscu ekranu lub na konkretnej przeźroczystej kontrolce nałożonej na każdy obrazek (Pict Ring łatwo dobrać wielkością)
(Event/Mouse Downe - klikniecie)
(Event/Mouse Downe - klikniecie)
- smiga
- Administrator
Pobawiłem się troszkę - zerknij w załączniki:
- Załączniki
-
- ktory obrazek.vi
- (1.24 MiB) Pobrany 248 razy
-
- pusty.ctl
- (9.74 KiB) Pobrany 277 razy
super. o cos podobnego mi chodzilo:) zaraz sie tym pobawie. mam pytanie odnosnie pliku pusty.ctl . co to jest i w jakim celu sie go stosuje bo 1 raz sie z tym spotkalem?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Niestety takie rozwiązanie się rozsypie od razu, jak tylko tablica zostanie rozciągnięta, ale tym tropem trzeba iść tj. współrzędne kliknięcia przeliczyć na numer klikniętego elementu tablicy.
Najlepsze w tym jest to, że ktoś już to zrobił i możesz ściągnąć gotowego subviaja, który to przelicza stąd. Na obrazku poniżej sposób jego użycia:
Najlepsze w tym jest to, że ktoś już to zrobił i możesz ściągnąć gotowego subviaja, który to przelicza stąd. Na obrazku poniżej sposób jego użycia:
- smiga
- Administrator
Właściwie w tym przypadku nie jest ten Type Def (definicja typu - klikamy na kontrolkę prawym myszy - Advanced / Customize... ) do niczego potrzebny - po prostu wrzuciłem do jednego przykładu dwie sugestie:thorn pisze:super. o cos podobnego mi chodzilo:) zaraz sie tym pobawie. mam pytanie odnosnie pliku pusty.ctl . co to jest i w jakim celu sie go stosuje bo 1 raz sie z tym spotkalem?
"obsłużyć zdarzenie kliknięcia myszką w konkretnym miejscu ekranu lub na konkretnej przeźroczystej kontrolce nałożonej na każdy obrazek"
Type Def'y stosuje się do szeroko pojętej "customizacji" kontrolek (polecam robić to zawsze z klastrami i enum'ami) wybierając Type Def lub Strict Type Def. (Strict nie pozwoli zmienić koloru i rozmiaru).
Jeżeli mamy kilka kontrolek tego samego typu i chcemy zmienić wszystkie to zmiana typu i wyglądu każdej z osobna jest żmudnym zajęciem - lepiej więc zdefiniować je jako jeden Type Def , a póxniej wszelkie zmiany robić właśnie w nim.
... mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłem ;) ... oczywiście polecam poczytać helpa lub zerknąć na stronę http://www.ni.com.
Dokładnie tak będzie ... ale nie mogłem zrobić zupełnie wszystkiego za kolegęjogurt_owocowy pisze:Niestety takie rozwiązanie się rozsypie od razu, jak tylko tablica zostanie rozciągnięta ...

Dzięki jednak za fajnego vi'a Array Point to RowCol - przyda się gotowiec zamias tworzenia własnej implementacji.