Hej.
Mam problem z rozmieszczeniem zmiennych współdzielonych (LabVIEW 8.5) z poziomu aplikacji. NI zaleca zastosować do tego Invoke Node, z którego należy wybrać Library i Deploy. Metodzie tej starcza 1 argument - nazwa ścieżki do biblioteki, w której jest zmienna współdzielona. Mimo, że podaję ją poprawnie (Indicator sobie nawet wrzuciłem), otrzymuję ERROR 1 brzmiący mniej więcej "An input parameter is invalid. For example if the input is a path, the path might contain a character not allowed by the OS such as ? or @.". Sprawdziłem kilka razy - nie mam żadnych znaków niedozwolonych przez system (wszystkie spacje profilaktycznie też powyrzucałem).
Błąd ten powoduje, że nie są rozmieszczane biblioteki ze zmiennymi, choć aplikacja się uruchamia. Skutkuje to tym, że nie ma komunikacji pomiędzy dwoma aplikacjami (nazwanymi roboczo: Nadajnik i Odbiornik).
Zdaje się, że jest to jedyny problem dzielący mnie od uruchomienia wszystkiego jak trzeba - przy ręcznym rozmieszczeniu zmiennych aplikacje się bez problemu komunikują. Niestety potrzebne jest mi rozmieszczenie programowe.
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Szukałem już _nieco_ w tej kwestii w internecie, ale nic nie znalazłem.
PS Podczas tworzenia aplikacji każę umieścić biblioteki w Support Directory. Sprawdzam potem katalog data i biblioteki tam są, więc nie jest to też kwestia tego, że szukam bibliotek w kapuście.
zmienne współdzielone - rozmieszczenie programowe spod exe
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
- Kontakt:
CLAD + fotonika (czujniki światłowodowe)
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Jedna rzecz, która przychodzi mi do głowy 'na szybko' - na jakim systemie uruchamiana jest twoja aplikacja? Napisz może po prostu jaką ścieżkę podajesz na wejście path
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
- Kontakt:
Re: zmienne współdzielone - rozmieszczenie programowe spod exe
Mój system to poczciwy Windows XP.
Ścieżki dostępu próbowałem podawać dwojako:
- ręcznie wpisując całą ścieżkę dostępu
- stosując zmienne i funkcje udostępniane przez LV - żeby wyeliminować prawdopodobieństwo zrobienia literówki
Niestety, nie pomogło.
Rzeczone ścieżki bibliotek programu testowego to
C:\Documents and Settings\Robert\Pulpit\SharVarVer2\nadajnik\data\BibliotekaNadajnika.lvlib
oraz
C:\Documents and Settings\Robert\Pulpit\SharVarVer2\odbiornik\data\BibliotekaOdbiornika.lvlib
Coś mnie tknęło i postanowiłem zmienić metodę "Deploy Library" na "Deploy Libraries". O ile teraz nie dostaję żadnego błędu przy kompilacji, to zmienne ciągle nie są rozmieszczane (podglądam je w Variable Manager). Czyli w moim przypadku nic to nie zmienia.
Ścieżki dostępu próbowałem podawać dwojako:
- ręcznie wpisując całą ścieżkę dostępu
- stosując zmienne i funkcje udostępniane przez LV - żeby wyeliminować prawdopodobieństwo zrobienia literówki
Niestety, nie pomogło.
Rzeczone ścieżki bibliotek programu testowego to
C:\Documents and Settings\Robert\Pulpit\SharVarVer2\nadajnik\data\BibliotekaNadajnika.lvlib
oraz
C:\Documents and Settings\Robert\Pulpit\SharVarVer2\odbiornik\data\BibliotekaOdbiornika.lvlib
Coś mnie tknęło i postanowiłem zmienić metodę "Deploy Library" na "Deploy Libraries". O ile teraz nie dostaję żadnego błędu przy kompilacji, to zmienne ciągle nie są rozmieszczane (podglądam je w Variable Manager). Czyli w moim przypadku nic to nie zmienia.
CLAD + fotonika (czujniki światłowodowe)