Formula Node i MathScript Node - różnice, składnia...

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Witam,

Szukam jakiejś stronki, dokumentu ... czegokolwiek co dokładnie opisuje składnię poszczególnych funkcji, które możemy wpisywać w Formula Node i MathScript Node, najlepiej z przykładami.

W helpie jest tylko Formula Node Syntax, ale powiem szczerze nie do końca łapię ten zapis - np. chciałem w if zagnieździć case i wciąż pojawiają mi się błędy w case (sam if działa, sam case też nie - błędy składniowe, czyli coś zapisuję źle) - a tak wygląda opis w helpie:

if-statement:

if ( assignment ) statement

if-else-statement:

if-statement else statement

case-statement-list:

case-statement
case-statement-list case-statement

case-statement:

case number : statement-list
default : statement-list

Przy okazji w jakich okolicznościach decydujecie się na Formula Node, a w jakich na MathScript Node - zalety, wady, różnice.

Dziękuję i pozdrawiam
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Mathscript Node korzysta ze standardu, ktory zostal stworzony wczesniej - w programie Matlab. Jest wiec przydatny w sytuacjach, kiedy masz kod napisany juz wczesniej w Matlabie lub znasz skladnie. Zaleta tez jest to, ze kod ten mozna uruchomic na Real-Timie.

Natomiast jesli chodzi o to konkretne pytanie - wydaje mi sie, ze po prostu nie da sie tego zrobic. Zobacz ten dokument: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Formula Node i MathScript Node - różnice, składnia...

Post autor: bartus »

Mi zawsze wydawało się ze składnia formula node jest podobna do pisania w c. Mathscript natomiast korzysta z rozwiazan sprawdzonych, czy tez utworzonych w matlabie.

Z tego co się orientuje - to zastosowanie formula node nie jest polecane przy operacjach, ktore maja byc wydajne; no chyba ze sie cos zmienilo w najnowszej wersji.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

No cóż, widzę że NI nie koncentruje się za bardzo na tych elementach ... i słusznie - w końcu to ma być język obrazkowy, a nie klasyczny.
Bardzo dziękuję za ten link - może się kiedyś przyda ... a temat rozwiązałem klasycznie dla Labview, czyli "sklejając do kupy" kilka bloczków w subvi.

Czepiłem się Formula Node tylko z uwagi na pewien odruch "ułatwienia sobie życia" i zapisania grupy warunków, co przy okazji miało zająć miej miejsca ... ale może to wcale nie jest ułatwianie, a odnośnie miejsca to przecież subvi to malutki bloczek. :)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

zastosowanie formula node nie jest polecane przy operacjach, ktore maja byc wydajne
Wśród różnych argumentów przeciwko Formula Node, ten akurat nie ma racji bytu, bo - wbrew pozorom - wydajność jej kodu tekstowego wcale nie jest mniejsza, niż jego bloczkowego odpowiednika.
ODPOWIEDZ