Witam,
Szukam jakiejś stronki, dokumentu ... czegokolwiek co dokładnie opisuje składnię poszczególnych funkcji, które możemy wpisywać w Formula Node i MathScript Node, najlepiej z przykładami.
W helpie jest tylko Formula Node Syntax, ale powiem szczerze nie do końca łapię ten zapis - np. chciałem w if zagnieździć case i wciąż pojawiają mi się błędy w case (sam if działa, sam case też nie - błędy składniowe, czyli coś zapisuję źle) - a tak wygląda opis w helpie:
if-statement:
if ( assignment ) statement
if-else-statement:
if-statement else statement
case-statement-list:
case-statement
case-statement-list case-statement
case-statement:
case number : statement-list
default : statement-list
Przy okazji w jakich okolicznościach decydujecie się na Formula Node, a w jakich na MathScript Node - zalety, wady, różnice.
Dziękuję i pozdrawiam
Formula Node i MathScript Node - różnice, składnia...
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Formula Node i MathScript Node - różnice, składnia...
Mathscript Node korzysta ze standardu, ktory zostal stworzony wczesniej - w programie Matlab. Jest wiec przydatny w sytuacjach, kiedy masz kod napisany juz wczesniej w Matlabie lub znasz skladnie. Zaleta tez jest to, ze kod ten mozna uruchomic na Real-Timie.
Natomiast jesli chodzi o to konkretne pytanie - wydaje mi sie, ze po prostu nie da sie tego zrobic. Zobacz ten dokument: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument
Natomiast jesli chodzi o to konkretne pytanie - wydaje mi sie, ze po prostu nie da sie tego zrobic. Zobacz ten dokument: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... enDocument
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Formula Node i MathScript Node - różnice, składnia...
Mi zawsze wydawało się ze składnia formula node jest podobna do pisania w c. Mathscript natomiast korzysta z rozwiazan sprawdzonych, czy tez utworzonych w matlabie.
Z tego co się orientuje - to zastosowanie formula node nie jest polecane przy operacjach, ktore maja byc wydajne; no chyba ze sie cos zmienilo w najnowszej wersji.
Z tego co się orientuje - to zastosowanie formula node nie jest polecane przy operacjach, ktore maja byc wydajne; no chyba ze sie cos zmienilo w najnowszej wersji.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic 

- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
No cóż, widzę że NI nie koncentruje się za bardzo na tych elementach ... i słusznie - w końcu to ma być język obrazkowy, a nie klasyczny.
Bardzo dziękuję za ten link - może się kiedyś przyda ... a temat rozwiązałem klasycznie dla Labview, czyli "sklejając do kupy" kilka bloczków w subvi.
Czepiłem się Formula Node tylko z uwagi na pewien odruch "ułatwienia sobie życia" i zapisania grupy warunków, co przy okazji miało zająć miej miejsca ... ale może to wcale nie jest ułatwianie, a odnośnie miejsca to przecież subvi to malutki bloczek.
Bardzo dziękuję za ten link - może się kiedyś przyda ... a temat rozwiązałem klasycznie dla Labview, czyli "sklejając do kupy" kilka bloczków w subvi.
Czepiłem się Formula Node tylko z uwagi na pewien odruch "ułatwienia sobie życia" i zapisania grupy warunków, co przy okazji miało zająć miej miejsca ... ale może to wcale nie jest ułatwianie, a odnośnie miejsca to przecież subvi to malutki bloczek.

- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Wśród różnych argumentów przeciwko Formula Node, ten akurat nie ma racji bytu, bo - wbrew pozorom - wydajność jej kodu tekstowego wcale nie jest mniejsza, niż jego bloczkowego odpowiednika.zastosowanie formula node nie jest polecane przy operacjach, ktore maja byc wydajne