Jak rysować wykresy z pętli while?

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Korn
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Post autor: Korn »

Witam
Jestem nowicjuszem i mam z pewnością dla kolegów proste pytanie. Jak z pokazanej niżej pętli na bieżąco rysować na zewnętrznym wykresie punkty pomiarowe w skali czasu. Tablica przekaże zapisane dane dopiero po zakończeniu pętli, a mi chodzi o poszczególne punkty na w czasie rzeczywistym . W założeniu fragment ten ma udawać urządzenie zadające jedna liczbę na sekundę w celu dalszej obróbki.
Załączniki
Labview.jpg
Pozdrawiam Korn
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Czesc

To prostrze niż myślisz - po prostu wstaw Charta do wnętrza pętli, na wyjście bloczka 'plus'
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Korn

Re: Jak rysować wykresy z pętli while?

Tak, ale dane zostaną tylko pokazane na wykresie. Nie da się ich przekazać dalej poza pętlę sekunda po sekundzie.
Pozdrawiam Korn
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

To może opisz, co chcesz zrobić w całości, to znaczy jakie zadanie ma się wykonywać poza pętlą? Jeżeli dalsza obróbka, to w najprostrzym przypadku też musi ona być wykonywana w pętli
Edu4Industry
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Tak, ale dane zostaną tylko pokazane na wykresie. Nie da się ich przekazać dalej poza pętlę sekunda po sekundzie.
W wersji minimum wystarczy skorzystać ze zmiennej lokalnej (kliknąć na Charcie prawym, z menu wybrać Create -> Local Variable), dzięki której będziesz mieć asynchroniczny dostęp do kontrolki Chart z dowolnego miejsca na diagramie.
Korn

Chcę na podstawie odbieranych z częstościomierza danych wykonać na bieżąco wykres i wyznaczyć metodą najmniejszych kwadratów współ. kierunkowy powstałej funkcji f(t). Nie mam fizycznie urządzenia dlatego chciałbym część analityczną wykonać na podstawie symulacji danych. W tym celu potrzebuję, aby danę wychodziły z w/w pętli ponieważ zastąpienie później tego fragmentu programu sterownikiem fizycznego urządzenia nie będzie wymagało dużej ingerencji w program.
Może tak mi się tylko wydaje. Jeżeli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam Korn
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Ale jeżeli chcesz pobierać w przyszłości dane z urządzenia, to też będziesz je musiał pobierać w pętli! Z twojego opisu wygląda na to, ze cały program ma działać w pętli
Edu4Industry
Korn

OK. Spróbuję wykonać to w ten sposób.
Myślałem o rozdzieleniu funkcji w sub-ach poprzez zbudowanie struktury hirarchicznej programu.
Pozdrawiam Korn
Korn

Czy zna może ktoś polskojęzyczne książki na temat godne polecenia dla początkującego. Pierwszy kontakt z aplikacją plus podręcznik w języku angielskim jest dla mnie dość ciężki.
Pozdrawiam Korn
Korn

Czy w labview nie istnieje możliwość realizacji samodzielnego programu generującego liczby losowe od 0-1, następnie dodającego je i na bieżąco podającego do kolejnego subIV w odstępach jednosekundowych.
Załączniki
Labview.jpg
Labview.jpg (19.22 KiB) Przejrzano 11099 razy
Pozdrawiam Korn
Awatar użytkownika
rufio

Post autor: rufio »

A może chodzi Ci o to aby dwie pętle działały na bieżąco niezależnie w jednym programie ? Jeśli tak to przejdź do przykładów i zobacz wątek dotyczący notyfikatorów.
Korn

Przechodzę do notyfikatorów.
Tak, chodzi mi o to, aby w programie działały dwie pętle, z których jedna na biężąco oddaje dane co jedną sekundę (bieżącą wartość z każdej iteracji) lub działa jako podprogram i też na tej zasadzie oddaje wartość z każdej iteracji.
Wydawało mi się to proste, oczywiście zanim zacząłem :)
Pozdrawiam Korn
ODPOWIEDZ