Gdzie zdobyć niedrogą kartę akwizycji danych?
Gdzie zdobyć niedrogą kartę akwizycji danych?
Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem robienia pracy dyplomowej w LabWindows lub LabViewdotyczącej akwizycji danych i prezentacji wyników. Gdzie mogę zdobyć taką kartę na kieszeń studenta?
Re: Gdzie zdobyć niedrogą kartę akwizycji danych?
Ja bym proponowal, jesli to jeszcze mozliwe, zmienic albo temat pracy albo koncepcje, chyba ze ta kieszen studencka jest gleboka....
Najtansza karta jaka widzialem ostatnio kosztuje ok 3 tys zl
Jesli Ci sie uda mozesz sobie zalatwic (nie wim jak, a o to sie wlasnie pytasz) jakis starszy model karty, albo uzywana karte.
A najlepij to naciagnac uczelnie zeby kupila.
pozdrawiam
Najtansza karta jaka widzialem ostatnio kosztuje ok 3 tys zl
Jesli Ci sie uda mozesz sobie zalatwic (nie wim jak, a o to sie wlasnie pytasz) jakis starszy model karty, albo uzywana karte.
A najlepij to naciagnac uczelnie zeby kupila.
pozdrawiam
Witaj
Jak praca z LabWindows lub LabVIEW to najlepiej karę firmy właśnie National Instruments. Najlepiej, jak pisał grzechura namówić uczelnię, żeby kupiła. Nie zgodzę się jednak, że najtańsza karta kosztuje 3tys PLN - bo można kupić nawet poniżej 1tys. - nie mówię tutaj oczywiście o jakości i szybkości karty, chociaż
taka 16sto bitowa 200kS/s kosztuje 375 USD, co w wielu przypadkach jest aż nadto. Można poszukać jeszcze słabszej oczywiście. Piszę tutaj o analogowych I/O.
pozdrawiam
pmaj
Jak praca z LabWindows lub LabVIEW to najlepiej karę firmy właśnie National Instruments. Najlepiej, jak pisał grzechura namówić uczelnię, żeby kupiła. Nie zgodzę się jednak, że najtańsza karta kosztuje 3tys PLN - bo można kupić nawet poniżej 1tys. - nie mówię tutaj oczywiście o jakości i szybkości karty, chociaż
taka 16sto bitowa 200kS/s kosztuje 375 USD, co w wielu przypadkach jest aż nadto. Można poszukać jeszcze słabszej oczywiście. Piszę tutaj o analogowych I/O.
pozdrawiam
pmaj
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witam
Przecież ostatnio pojawiły się ładne moduły DAQ na USB.
Osiem 12-bitowych weść analogowych, dwa analogowe wyjścia, jeden licznik i 12 linii cyfrowych za jedyne 570 zł netto ...
To nie jest reklama...
bogdani
Przecież ostatnio pojawiły się ładne moduły DAQ na USB.
Osiem 12-bitowych weść analogowych, dwa analogowe wyjścia, jeden licznik i 12 linii cyfrowych za jedyne 570 zł netto ...
To nie jest reklama...
bogdani
Właśnie, jeżeli nie masz dużych wymagań skorzystaj z rady Bogdaniego:
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/14604
nie wiem tylko czy jest to jeszcze rozwiązanie na kieszeń studenta.
Pamiętaj, do cen podanych na stronie NI należy doliczyć 22% VAT i ok. 10% dla NI w Polsce !!!
Nie wiem czy to jest jeszcze rozwiązanie na kieszeń studenta.
Innym źródłem może być ebay. Amerykanie mają sporo tego typu sprzętu i czasami chcą taniej sprzedać i wysłać do Europy.
Można również poszukać u innych producentów, np. w Elmarku karty Advantech'a jednak jest to jednak ciągle w granicach 2000PLN i to z problemami z implementacją w LV.
Rumcajs.
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/14604
nie wiem tylko czy jest to jeszcze rozwiązanie na kieszeń studenta.
Pamiętaj, do cen podanych na stronie NI należy doliczyć 22% VAT i ok. 10% dla NI w Polsce !!!
Nie wiem czy to jest jeszcze rozwiązanie na kieszeń studenta.
Innym źródłem może być ebay. Amerykanie mają sporo tego typu sprzętu i czasami chcą taniej sprzedać i wysłać do Europy.
Można również poszukać u innych producentów, np. w Elmarku karty Advantech'a jednak jest to jednak ciągle w granicach 2000PLN i to z problemami z implementacją w LV.
Rumcajs.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Rumcajs ma rację. Karty innych producentów czasem sprawiają problemy przy wykorzystywaniu ich w LabVIEW. Taki DAQBook protrafi zająć trochę czasu, nawet z dostarczonymi przez producenta sterownikami ...
Wydaje mi się najkorzystniejszym rozwiązaniem tania karta zakupione przez uczelnię, trochę dziwne wydaje mi się, że student ma kupować sprzęt. Takie rzeczy były w szkole średniej, czyżby przeniosło się to na uczelnie wyższe ???
bogdani
Wydaje mi się najkorzystniejszym rozwiązaniem tania karta zakupione przez uczelnię, trochę dziwne wydaje mi się, że student ma kupować sprzęt. Takie rzeczy były w szkole średniej, czyżby przeniosło się to na uczelnie wyższe ???
bogdani
Byc moze sa takie. Nie mowie ze nie. Ja napisalem o tym o czym czytalem. PozdrawiamPMaj pisze:Witaj
taka 16sto bitowa 200kS/s kosztuje 375 USD, co w wielu przypadkach jest aż nadto.
pozdrawiam
pmaj
Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc. Nie pisałe że uczelnia każe mi kupić kartę. Jestem studentem zaocznym i pytam o kartę dlatego, że ciężko by mi było pisać pracę mając dostęp do karty tylko na uczelni. Pomyślałem więc, że mogłbym kupć jakąś kartę a po napisaniu pracy ją sprzedać. Nie miałem jeszcze styczności z takim sprzętem i pomyślałem, że warto by sprawdzić z czym to się je 700zł jest nawet na moją kieszeń. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Mozna to troche inaczej zrobic.
Przede wszystkim musisz wiedziec mniej wiecej jaki charakter bedzie mial Twoj mierzony sygnal. W domu mozesz sobie za pomoca roznych funkcji "bawic " sie na sztucznie wygenerowanym sygnale (ktory zastepuje ten mierzony). W ten sposob bedziesz mogl stworzyc cala aplikacje, sprawdzic czy algorytmy dzialaja poprawnie. A w koncowej fazie juz na uczelni, zamiast sztucznego sygnalu, wstawisz bloczki do akwizycji danych. I powinno byc wszystko ok.
pozdrawiam
Przede wszystkim musisz wiedziec mniej wiecej jaki charakter bedzie mial Twoj mierzony sygnal. W domu mozesz sobie za pomoca roznych funkcji "bawic " sie na sztucznie wygenerowanym sygnale (ktory zastepuje ten mierzony). W ten sposob bedziesz mogl stworzyc cala aplikacje, sprawdzic czy algorytmy dzialaja poprawnie. A w koncowej fazie juz na uczelni, zamiast sztucznego sygnalu, wstawisz bloczki do akwizycji danych. I powinno byc wszystko ok.
pozdrawiam
ja bym tobie proponował z uporem maniaka usb-6008:) kupic;p;p;:]mozecos razem pokombinujemy:)p
pozdro:)
pozdro:)