witam,
mam problem (pewnie dla wielu dość banalny), nie mogę wykombinować jak zrobić,
żeby jeden przycisk kończył dwie pętle while w dwóch osobnych ramkach sekwencji
chodzi o to, żeby przycisk "nowe" zatrzymywał pierwszą pętlę jeśli to w niej jest program, bądź drugą jeśli w tej drugiej akurat jest zastępując przycisk stop
wyciągnięcie go na zewnątrz do głównej pętli okazało się niezbyt skuteczne ponieważ jego stan nie zostanie odczytany aż program nie skończy sekwencji
pozdrawiam
przycisk kończący kilka pętli
- Załączniki
-
- local.vi
- (46.46 KiB) Pobrany 335 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: przycisk kończący kilka pętli
W jednej pętli użyć samego przycisku, a w drugiej jego zmiennej lokalnej.jak zrobić, żeby jeden przycisk kończył dwie pętle while w dwóch osobnych ramkach sekwencji?
prawie dobrze
ale teraz mi w dwóch miejscach na raz robi się TRUE i przez to wchodzi do drugiej pętli i od razu po jednej iteracji ją kończy
oczywiście zmieniłem rodzaj działania przełącznika bo w takim wypadku nie można stosować tej metody że "odklikuje" jak LV go odczyta
pozdrawiam
ale teraz mi w dwóch miejscach na raz robi się TRUE i przez to wchodzi do drugiej pętli i od razu po jednej iteracji ją kończy
oczywiście zmieniłem rodzaj działania przełącznika bo w takim wypadku nie można stosować tej metody że "odklikuje" jak LV go odczyta
pozdrawiam
- Załączniki
-
- local.vi
- (45.72 KiB) Pobrany 290 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Możesz użyć kolejek ... przykład poniżej:
Wyrzuciłem Twoje zmienne (Shared Variable), ale na funkcjonalność to nie wpływa.
Wyrzuciłem Twoje zmienne (Shared Variable), ale na funkcjonalność to nie wpływa.
- Załączniki
-
- local_as.vi
- (18.21 KiB) Pobrany 289 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Pozbędziesz się tego efektu, jeśli przy wychodzeniu z pętli z powrotem ustawisz przycisk na FALSE.ale teraz mi w dwóch miejscach na raz robi się TRUE i przez to wchodzi do drugiej pętli i od razu po jednej iteracji ją kończy
Przy takim rozwiązaniu dobrze byłoby też ustawić akcję mechaniczną przycisku na Switch When Released.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
...znacznie prościej - polecam...jogurt_owocowy pisze: Pozbędziesz się tego efektu, jeśli przy wychodzeniu z pętli z powrotem ustawisz przycisk na FALSE.
[/b].
- ky3orr
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
- Kontakt:
zawsze możesz mieć strukturę event, w której obsługujesz przycisk i ustawiasz zmienną. potem kiedy chcesz możesz w danej pętli po wykryciu odpowiedniego stanu zareagować i dodatkowo zmienić wartość zmiennej.
pozdrawiam
pozdrawiam