łączenie tabel
łączenie tabel
witam,
czy można połączyć dwie tabele różnych typów w jedną ?
pozdro
czy można połączyć dwie tabele różnych typów w jedną ?
pozdro
Re: łączenie tabel
Może wystarczy zwykła konwersja? Jeżeli nie to sprecyzuj o jakie typy chodzi.
łączenie tabel
Różnych reprezentacji numerycznych: tak, wiązało się to bedzie z konwersja na jedne z typów
Różnych typów danych (na przykład string i int) : nie, trzeba jeden z nich przekonwertować na drugi przed połączeniem - tutaj na przkład int na string
Różnych typów danych (na przykład string i int) : nie, trzeba jeden z nich przekonwertować na drugi przed połączeniem - tutaj na przkład int na string
krótki opis problemu.
odczytuję dane z bazy MS SQL, są to wartości pomiarowe oraz data wykonania pomiaru. jeżeli konwertuję wszystko na string - tracę format wartości pomiarowych (dokładnie tracę wartości po przecinku), jeżeli konwertuję na np. DBL to tracę format daty i czasu.
proszę o jakieś podpowiedzi.
pozdro
odczytuję dane z bazy MS SQL, są to wartości pomiarowe oraz data wykonania pomiaru. jeżeli konwertuję wszystko na string - tracę format wartości pomiarowych (dokładnie tracę wartości po przecinku), jeżeli konwertuję na np. DBL to tracę format daty i czasu.
proszę o jakieś podpowiedzi.
pozdro
łączenie tabel
Ĺąle konwertujesz zatem informacje o wartości pomiarowej.
PNTD (Pokaż Nam Twój Dagram)
PNTD (Pokaż Nam Twój Dagram)
łączenie tabel
Jeżeli chcesz zrobić konwersję na string bez utraty miejsc po przecinku to użyj bloczka Number To Fractional String Function .
obrazek
łączenie tabel
Konwertujesz string na typ calkowity, poniżej masz
To Fractional String - czy ta konwersja nie dziala prawidłowo? Pokaż zawartość kontrolki z tablicą stringów po konwersji z bazy - ta miedzy pętlami FOR. Pytanie co jest zwracane z bazy, może przydać się funkcja Scan from String
To Fractional String - czy ta konwersja nie dziala prawidłowo? Pokaż zawartość kontrolki z tablicą stringów po konwersji z bazy - ta miedzy pętlami FOR. Pytanie co jest zwracane z bazy, może przydać się funkcja Scan from String
1. konfersja To Fractional String działa prawidłowo ale tylko dla danych pomiarowych, tracę datę.
2. załączam tablicę stringów (typ całkowity),
3. w bazie mam dane pomiarowe typu float, data - DateTime
2. załączam tablicę stringów (typ całkowity),
3. w bazie mam dane pomiarowe typu float, data - DateTime
witam,
mają Panowie może jakieś pomysły ? sprawa stała się dosyć pilna :help:
mają Panowie może jakieś pomysły ? sprawa stała się dosyć pilna :help:
łączenie tabel
Jak możesz to zamieć kod (vi) z tą tablicą zapisaną jako constant. Napisz też dokładnie co chcesz uzyskać (bo jak już zostało wyjaśnione wcześniej, dwóch tabel różnych typów w jeden połączyć się nie da).
mogę oczywiście zamieścic kod, tylko nie wiem czy da się go uruchomić bez MS SQL z odpowiednią bazą danych i tabelami.
chcę uzyskać w tej tabeli którą zamieściłem wartości danych po przecinku oraz datę i czas w postaci jak w tabeli, czyli np. 3,00 25,00 ...2009-06-18.
potwierdź czy zamieszczać kod
pozdro
chcę uzyskać w tej tabeli którą zamieściłem wartości danych po przecinku oraz datę i czas w postaci jak w tabeli, czyli np. 3,00 25,00 ...2009-06-18.
pozdro
mogę oczywiście zamieścic kod, tylko nie wiem czy da się go uruchomić bez MS SQL z odpowiednią bazą danych i tabelami.
pozdro
pozdro
Zamieść w pliku vi stałą zawierającą tablicę, z której konwersją masz problem. Cały kod nie jest potrzebny.kilka postów wyżej pisze:Jak możesz to zamieć kod (vi) z tą tablicą zapisaną jako constant.
witam
zrobiłem to w taki sposób, pewnie mało elegancki ale działa =D> ,
dzięki za pomoc
zrobiłem to w taki sposób, pewnie mało elegancki ale działa =D> ,
dzięki za pomoc