Logika rozmyta

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
xtoff
Kontakt:

Logika rozmyta

Post autor: xtoff »

Witam wszystkich Użytkowników,
ostatnio zająłem się następującym zagadnieniem- przeprowadzam analizę częstotliwościową pewnego sygnału. Po zastosowaniu fft dostaję widmo z kilkoma "modami"(piki po transformacie Fouriera). Następnie za pomocą bloczka fuzzy logic próbuję wybrać jeden, który mi odpowiada. Niestety tutaj pojawia się problem: w żaden sposób nie mogę zmienić typu danych otrzymanych z fft na takie, które akceptowałby blok fuzzy logic (rysunek poniżej).
Jeśli ktoś stosował kiedyś ten bloczek (pochodzi z LabView PID control toolkit ) lub ma jakiś pomysł, to będę wielce wdzięczny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cuspy1
Kontakt:

Logika rozmyta

Post autor: Cuspy1 »

Witam,

Z załączonego przez Pana screena wynika, że problemem jest podłączenie tablicy liczb DBL do wejścia przeznaczonego na liczbę DBL. Rozwiązaniem może się okazać funkcja index array wybierająca odpowiedni parametr z tablicy. W drugim przypadku (funkcja po lewej stronie) do podobnego typu wejścia podłączony został cluster co także jest błędem.
Niestety jeśli chodzi o samo działanie funkcji logiki rozmytej nie jestem w stanie pomóc ze względu na brak doświadczenia. Polecam jednak zapoznanie się z przykładami dołączonymi do pakietu przez NI.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ