Potrzebuje malej pomocy a raczej naprowadzenia na temat poniewaz jestem poczatkujacym uzytkownikiem labview.
Musze zrealizowac sterowanie silnikiem DC przez port szeregowy za pomoca sterownika SDC106E. Wszystko mam podlaczone i serwomechanizm dziala bo sprawdzalem go za pomoca standardowego oprogramowania.
Z informacji na waszym forum dowiedzialem sie ze musze to zrobic za pomoca bloczkow visa. Producent serownika udostepnia takie informacje:
Widzial, Ktos przykladowe projekty, rozwiazania, ktore pomoglyby mi (projekt mam na ocene).Wydanie rozkazu polega na przesłaniu wszystkich znaków rozkazu i jednego znaku powrotu karetki (oznaczany przez CR, uzyskuje sie go przez wcisniecie enter lub przesłanie wartosci 13 (0Dh) odpowiadajacej w kodzie ASCII temu znakowi). Przesyłanie rozkazów nie powinno sie odbywac czesciej, niż w tempie 4 rozkazów na sekunde. Przykładowy fragment komunikacji wyglada nastepujaco (należy pamietac, że każdy rozkaz musi byc zakonczony znakiem CR):
!mp
(!mpr) !V800
(!V800r) !V0
(!V0r)
Rozkazy rozpoznawane przez sterownik: !mp przełaczenie na tryb regulatora położenia !ms przełaczenie na tryb regulatora predkosci !ma przełaczenie na tryb regulatora predkosci z predkoscia zadawana potencjometrem !mj przełaczenie na tryb regulatora predkosci z predkoscia zadawana wejsciami cyfrowymi w5, w6, w7 !VXXX wpisanie wartosci zadanej połozenia (w trybie reg. połozenia !mp) lub predkosci zadanej
!bp odtworzenie listy rozkazów !r wymuszenie restartu sterownika !z wyzerowanie regulatora pomocne podczas realizowania ustawienia silnika w pozycji poczatkowej
Tak dla pewnosci Zeby wyslac jakas komende (np !V100) przez port szeregowy musze wyslac !V100 jako string przez visa write?