zapisywanie pomiaru kąta do pliku txt
witam posiadam inkrementalny przetwornik kątowy RON 275 i karte PCI 6250 Przy użyciu M&A Explorer udało mi sie stworzyć aplikację dzieki której moge odczytywac wartośc kąta o jaki sie obróci encoder. Moj problem piojawił sie gdy chciałem zapisac otrzymane zmiany kąta w czasie do pliku tekstowego oraz zaobserwowac te zmiany na wykresie . Otrzymuje wówczas szereg pomiarów wskazujących na taką samą wartośc ostatniego połozenia a wykres jest linia prostą. Jesli ktoś wie jak poprawic moj program aby był on w pełni funkcjonalny to z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009 09:25 przez mizar3, łącznie zmieniany 3 razy.
- Silver0000
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
Re: zapisywanie pomiaru kąta do pliku txt
Witam... W jaki sposób zapsujesz otrzymane wyniki to może Ci coś podpowiem? Niestety nie mogę odczytać projektu bo mam LV8.0. Jakbyś mógł przekonwertować... Pozdrawiam
witam dziękuje za zainteresowanie wszystko to zrobie w poniedziałek w pracy, tylko niew wiem jak się konweretuje?
witam przekonwertowalem program do wersji 8.0
Zapisywana jest tylko ostatnia wartość, gdyż tylko ona wychodzi z pętli While. Nigdzie nie zapamietujesz poprzednich wartości pomiaru. Załóż sobie na pętli Shift Register, albo włącz indeksowanie na wyjściu z pętli.
dzieki wielkie przerobilem troche swoj program (jest on zamieszczony w załączniku) i udało mi sie osiągnąc to co chciałem. Jednak mam problem z czasem pomiaru bo przy różnych wartościach dt wstawionych przeze mnie i przy takich samych czasach pomiaru, otrzymuje różne czasy pomiarów co widać na wykresie lub w pliku tekstowym. Innymi słowy czas rzeczywisty jaki upływa w czasie pomiaru nie zgadza sie z czasem zarejestrowanym.Czy ktoś może mi coś doradzić?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009 10:41 przez mizar3, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdzie nie mierzysz sobie czasu rzeczywistego jaki upływa podczas pomiaru, także ciężko żeby go potem gdzieś odczytać.
Przecież tak być musi. Jeśli odczytasz sobie 1000 próbek, a następnie ustawisz dt = 1 ms (przykładowo), to wg programu cały pomiar trwał 1000 ms. Dla dt = 2 ms będzie 2000 ms itd... Tak ustawiana wartość dt jest wyssana z palca.mizar3 pisze:przy różnych wartościach dt wstawionych przeze mnie i przy takich samych czasach pomiaru, otrzymuje różne czasy pomiarów
W takim razie jak zrobic aby odzytywac pomiary w czasie rzeczywistym np co 1ms?
Na odczyt co 1ms nie ma co liczyć, Windows Ci tego nie zapewni. 10ms to max co uda Ci się wycisnąć, ale i tak lepiej zadowolić się odczytem co 20-30 ms (jeśli oczywiście Cię to zadowala).
Rozwiązania zaproponować mogę dwa:
1. Jeśli możesz pozwolić sobie na założenie, że każde wykonanie się pętli While w Twoim programie trwa tyle samo, to zmierz sobie ile trwa cały pomiar, uzyskany czas podziel przez ilość odczytanych próbek i otrzymasz wartość dt
2. Użyj Timed Loop ;)
Rozwiązania zaproponować mogę dwa:
1. Jeśli możesz pozwolić sobie na założenie, że każde wykonanie się pętli While w Twoim programie trwa tyle samo, to zmierz sobie ile trwa cały pomiar, uzyskany czas podziel przez ilość odczytanych próbek i otrzymasz wartość dt
2. Użyj Timed Loop ;)
nie wiem ile mierze próbek bo nigdzie w programie tego nie określam. wydaje mi sie że jest ich 2^18, czy to możliwe?
Przecież na wyjściu pętli While masz tablicę z próbkami... Rozmiar tablicy = ilość próbek.
niestety nie wiem gdzie to odczytać
Bloczek Array Size z palety Array...
dla różnych czasów rzeczywistych pomiaru mam różną ilośc próbek. czy można gdzies sprawdzić jai jest krok czasowy tego próbkowania?