Przeszukiwanie macierzy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
szymonmigalski

Przeszukiwanie macierzy

Post autor: szymonmigalski »

Witam,

Mam taki problem. Mam macierz skladajaca sie z dwoch kolumn. Pierwsza kolumna sklada sie z zer i od czasu do czasu pojawia sie wartosc liczbowa rozna od zera. Co ja chce zrobic to wyciac z tej podwojnej macierzy wszystkie wiersze zawierajace zera ,a zostawic tylko wiersze, ktore w pierwszej kolumnie zawieraja wartosci rozne od zera.

Wartosci w drugiej kolumnie sa w porzadku rosnacym i taki tez porzadek chce zachowac po wycieciu wierszy z zerami w pierwszej kolumnie.

Mam nadzieje ze wyrazilem sie dosc jasno, nie zamotalem zbytnio.

Aha i pracuje na wersjij labview 7.1

Wielki dzieki za pomoc,

Szymon
Awatar użytkownika
ky3orr
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Re: Przeszukiwanie macierzy

Post autor: ky3orr »

szymonmigalski
moja koncepcja jest taka, żeby w pętli przeleciec wszystkie rekordy i do początkowo pustej tablicy wynikowej dodawać tylko te rekordy, które na pierwszej pozycji mają wartości !=0.
Niestety nie przetestowałem swojego rozwiązania więc potraktuj je raczej jako inspirację i daj znać czy o to Ci chodziło.
Wprawdzie wrzucam plik vi, ale dodatkowo zamieszczam screena gdyż popełniłem przykład w LV8.5.1.
pozdrawiam
KY3ORR

Okablowanie audio / RF -> www.CabLAB.eu
szymonmigalski

Przeszukiwanie macierzy

Post autor: szymonmigalski »

ky3orr, wielkie dzieki za pomoc, za podsuniecie pomyslu, po dodatkowej lamigowce dla mnie zdolalem dotrzec do celu!

Bog Ci zaplac :)
ODPOWIEDZ