Problem z uzyskaniem widma

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Klejur

Post autor: Klejur »

Hej
Zainstalowałem kartę pomiarową Daq na PCI (przykład na zdjęciu i w .vi był dodany na CD). Problem w tym, że nie wiem dlaczego nie mogę uzyskać widma z sygnału wewnątrz pętli While ??? W połączeniach nie ma błędu a na wykresie Waveform Graph nic się nie pojawia.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy na jednym wykresie można uzyskać kilka przebiegów widmowych (np. z 3 wejść analogowych). ???
Pozdrawiam
Maciej
\"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi.\"\r\nW.I.Lenin
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: Problem z uzyskaniem widma

Post autor: Nowszy »

Kiedyś miałem wątpliwą przyjemność pracować pod LV z kartami IOTecha (bo tak się chyba ta firma nazywa?).

Nie pamiętam dokładnie, a nie mam tu takiej karty, ale chyba wystarczy na panelu czołowym zaznaczyć kilka kanałów jednocześnie (klikając z Ctrl-em na Channel 0,1,2,..) - wtedy będzie brał pomiary z wybranych kanałów.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Awatar użytkownika
Klejur

Witam
Tak jest to karta IOTech'a i jest tak jak piszesz. Trzeba zaznaczyć za pomocą SHIFT lub Ctrl kilka kanałów wtedy akwizycja będzie się odbywała np. z 1, 2 i 3.
Tylko, że mi chodzi o uzyskanie widma z sygnału.
Znalazłem przykład w help'ie NI i dzisiaj będę to gryzł dalej :) . Przykład jest na : http://decibel.ni.com/content/docs/DOC-4526
A pamiętasz może jak zrobić aby ustawić kanały np. 1, 4 i 5 ale tak aby po zamknięciu programu i ponownym jego odpaleniu te kanały były dalej zaznaczone? Prawdopodobnie będzie trzeba zmienić Cluster: DaqBoard Channels i zastąpić go własnym. Ale to później :)
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

na wykresie Waveform Graph nic się nie pojawia
A co pojawia się w kontrolce Waveform Chart?
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Znów nie mam pod ręką LV, więc z pamięci mówię - ustaw kanały, które mają być domyślnie włączone a później prawym przyciskiem myszy na CAŁY klaster i Data Operations >> Make current value defeault.

Co do widma, to może jutro będę mógł pomóc z LV przed nosem :D
Edu4Industry
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Wracając do twoich problemów z widmem. Problem może leżeć w tym, że nie masz podpiętych wyjść indeksacyjnych do Index Array. Tak więc w tej chwili nie ważne ile sygnałów będziesz mierzył i tak zawsze bierzesz tylko pierwszy rząd tablicy.
Z drugiej strony, VI "FFT Power Spectrum" działa dla danych wejściowych typu "Waveform", a ty mu podajesz zwykłą tablicę próbek. LV próbuje się do nich 'dostosować' (na co wskazuje czerwona kropka na wejściuPower Spectrum), ale najwyraźniej mu nie wychodzi
Edu4Industry
Awatar użytkownika
Klejur

Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Postanowiłem inaczej podejść do tematu.
W załączonym pliku jest fragment diagramu.
Po zaznaczeniu próbkowania z 2 kanałów na Waveform Charts pojawia się sygnał z 2 kanałów a Array pokazuje 100 i 2 (ilość próbek 100, 2 kanały) i do tego miejsca wszystko jest jasne.
Następnie za pomocą Array Subset chcę wyodrębnić tylko 1 kanał lub kanał 2. Na panelu ustawiłem Numeric tak aby wybierać numer kolumny (numer kanału). Jak wybiorę "0" to Waveform Charts 2 pokazuje wykres z obu kanałów czyli to samo co Waveform Charts natomiast po wybraniu "1" pokazuje tylko 2 kanał (co chaciałem uzyskać).
Tylko dlaczego po ustawieniu "0" mam oba kanały?? i jak przełączać się między kanałami tak aby na Waveform Charts 2 pojawiał się sygnał z wybranego kanału ???
Do widma z poszczególnego kanału zabiorę się później.
Dziękuję "Nowszy" za Data Operations >> Make current value defeault - DZIAŁA.
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Na wejścia Array Subset podajesz początkowy indeks od którego chcesz wyciąć kawałek tablicy (w Twoim przypadku numer kolumny w kontrolce Numeric - to jest ok) a na wejście length poniżej - długość tego kawałka. W Twoim przypadku, to wejście jest niepodłączone i w takim wypadku Array Subset działa tak, że wycina kawałek do końca tablicy (wartość domyślna: rest). Dlatego dla Numeric=0 masz kolumny od 0 do 1 (bo są dwie), a dla Numeric=1 - od 1 do 1.
Rozwiązanie jest proste: na wejściu length (poniżej kontrolki Numeric) kliknij prawym Create -> Constant i ustaw wartość 1 (jedna kolumna).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Klejur

Witam
Teraz rozumiem. Cały czas działałem w Matlabie i teraz próbuję się przerzucić na LV i pewnie dlatego niektórych funkcji jeszcze nie rozumiem do końca.
Wielkie dzięki.
Teraz idę dalej do widma. :)
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Klejur

Jeszcze ostatnia rzecz i koniec :)
Aby stworzyć teraz widmo musiałem zrobić to przez Index Array wpisując w Index(col) wartość 0. Inaczej blok Power FFT nie chciał się łączyć (Error: próba podłączenia 2D do waveform).
Pytanie. Czy dobrze zrobiłem w ten sposób podłączając Power FFT ???
Widmo wydaje się być OK.
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Aby stworzyć teraz widmo musiałem zrobić to przez Index Array wpisując w Index(col) wartość 0
I dobrze. I teraz w kontrolce Waveform Graph widzisz widmo sygnału zawartego w zerowej kolumnie.
Jeśli chcesz oglądać widmo sygnału z kolumny numer 1 podaj na wejście index(col) wartość 1, a jeśli wszystkich kanałów - oblicz ich widma po kolei w pętli for.
Awatar użytkownika
Klejur

OK. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ