Witam,
Muszę zrobić program, który współpracuje z urządzeniem - multimetr 20kanalowy - Agilent 34970.
Otóz chcę zrobić następującą rzecz - pętlę, w której program będzie widział jeden z kanałów - temperaturę i przy osiągnięciu określonej wartości (5, 10, 15... 90'C) będzie uruchamiał inne czujniki, np. mierzył napięcie i opór.
Najważniejsze to to jak w program wmontować te wartości przy których uruchomi się inna pętla?
Z góry dzięki za pomoc, bo z LV jestem zielony, czekam także na wskazówki nt ogólnego działania programu, co tam powinno się jeszcze znaleźć, coby to poprawnie działało.
Badanie czujników - Agilent 34970A - jaka pętla?
Re: Badanie czujników - Agilent 34970A - jaka pętla?
Witam,
Sprobuj umiescic to w dwoch petlach. W glownej pomiar temperatury a w pomocniczej pomiar z odpowiednich czujnikow. Zobacz szablon "Master/Slave". W gornej petli bylby pomiar temperatury i wysylanie informacji do dolnej petli wtedy kiedy temperatura osiagnelaby zadane wartosci. W dolnej petli bylby pomiar z odpowiedniego czujnika. Jako "notification" mozesz przeslac np wartosc temperatury.
Pozdrawiam
sliski
Sprobuj umiescic to w dwoch petlach. W glownej pomiar temperatury a w pomocniczej pomiar z odpowiednich czujnikow. Zobacz szablon "Master/Slave". W gornej petli bylby pomiar temperatury i wysylanie informacji do dolnej petli wtedy kiedy temperatura osiagnelaby zadane wartosci. W dolnej petli bylby pomiar z odpowiedniego czujnika. Jako "notification" mozesz przeslac np wartosc temperatury.
Pozdrawiam
sliski
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009 11:43 przez sliski, łącznie zmieniany 2 razy.
Hmm.. jest problem - poniekąd to działa bo rzeczywiście wykonywana jest pętla master ALE dolna niestety nie :-/ Teraz pytanie - co źle robię?
Jeszcze jedno - zakres mam ustawiony na mierzenie temperatury z dokładnością do dwóch zer po przecinku i co w przypadku, gdy w momencie mierzenia urządzenie odczyta 25,02 'C - wtedy dolna petla się nie uruchomi a więc jak zrobić tak aby nie brało pod uwagę takiego zakresu?
Z góry dziękuję za wskazówki!
Jeszcze jedno - zakres mam ustawiony na mierzenie temperatury z dokładnością do dwóch zer po przecinku i co w przypadku, gdy w momencie mierzenia urządzenie odczyta 25,02 'C - wtedy dolna petla się nie uruchomi a więc jak zrobić tak aby nie brało pod uwagę takiego zakresu?
Z góry dziękuję za wskazówki!
W tej gornej petli powinienes wyslac zgloszenie do dolnej by dolna mogla sie wykonac. W glownej masz na sztywno falsz wiec nic nie jest wysylane. W gornej petli bedziesz musial ustawic warunki dla ktorych ma byc wysylane zgloszenie.
"Zaokraglenie" mozesz zrobic zamieniajac na liczbe np. typu i16.
Zapoznaj sie z przykladami dla "Notifier".
Pozdrawiam
sliski
Badanie czujników - Agilent 34970A - jaka pętla?
Oj ciężko... u góry mam fałsz, czyli te warunki powinny być odwrócone? Jesli tak to niestety nie działa kompletnie. I też nie wiem co masz na myśli pisząc o warunkach.
Co do przykładów dla "notifier" - tutaj też proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Co do przykładów dla "notifier" - tutaj też proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.