Wykres - odświeżanie i stał zakres osi x.
Witam.
Mam problem z wykresem. Chciałbym aby był odświeżany co np. 10min a oś X była stała od 0 [godz] do 8 [godz]. Próbowałem robić to przez bundle, ale nie reaguje na bloczek GET TIME... proszę o jakieś wskazówki... pozdrawiam
Mam problem z wykresem. Chciałbym aby był odświeżany co np. 10min a oś X była stała od 0 [godz] do 8 [godz]. Próbowałem robić to przez bundle, ale nie reaguje na bloczek GET TIME... proszę o jakieś wskazówki... pozdrawiam
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Wykres - odświeżanie i stał zakres osi x.
Zamiast wykresu typu Chart użyj Graph albo XY Graph i od razu będziesz mieć łatwiej. Charty może i są fajne na jakieś prezentacje LV, mini-programiki, czasem do debugowania, ale na dłuższą metę z reguły powodują więcej problemów niż korzyści.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ok, dzieki, pobawie sie a jak znajde rozwiazanie to przedstawie je, pozdrawiam
- pazuzu
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
Jeżeli dobrze rozumiem twój problem to rozwiązaniem będzie na Graph-ie - tak jak jogurt_owocowy powiedział - kliknąć PPM na osi x i odznaczyć autoscale. Wtedy wpisujesz sobie wartość początkową i końcową i jest ok.
Wybacz jeżeli źle zrozumiałem Twój problem i przekazałem Ci jakąś pierdołę za rozwiązanie.
Pozdrawiam
Wybacz jeżeli źle zrozumiałem Twój problem i przekazałem Ci jakąś pierdołę za rozwiązanie.
Pozdrawiam
Natural Born Philosopher !
Mam, zrobiłem odświeżanie raz na minutę... myślę, że przyzwoicie ;-)
Jeżeli wartość sekund jest taka sama co wartość minut następuje wpis do waveform chart
Możesz też wykorzystać Express VI Elapsed Time.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Pomysłowe ] Coś jak liczenie liczby pi za pomocą takiego kodu[img]http://labview.pl/uploads/forums/1_192.jpg[/img]
Kod: Zaznacz cały
/*
* Program to compute an approximation of pi
* by Brian Westley, 1988
* (requires pcc macro concatenation; try gcc -traditional-cpp)
*/
#define _ -F<00||--F-OO--; int F=00,OO=00; main(){F_OO();printf("%1.3fn",4.*-F/OO/OO);}F_OO() {
_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_ }
Myślę, że jest co najmniej kilka sposobów zrobienia tego "przyzwoiciej". Nie łatwiej będzie porównać liczbę sekund z zerem? Albo podłączyć do Wait 60*60*1000?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009 15:19 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 4 razy.
jogurt_owocowy: masz racje ze 10 razy na sekunde, ale to jest pierwsze rozwiazanie mojego problemu na jakie wpadlem no i nie ostatnie, chcialem sie tylko podzielic tym na forum i "sprowokowac" do tego zeby temat się rozwijal i aby zobaczyc jak to inaczej mozna rozwiazac ;-) dziekuje za wszystkie rady
"10 razy na sekunde" << na minute
-
- Kontakt:
a moze cos takiego
*czas podajesz w sekundach
druga opcja "wykres.jpg" o tyle lepsza ze mozesz w trakcie zmienic co ile ma byc dokonywany zapis
*czas podajesz w sekundach
druga opcja "wykres.jpg" o tyle lepsza ze mozesz w trakcie zmienic co ile ma byc dokonywany zapis
Ostatnio zmieniony 21 sty 2009 15:01 przez malenki007, łącznie zmieniany 3 razy.
malenstwo:D
malenki007: Dzięki, też ciekawe rozwiązanie, ale już się skusiłem na "Express VI Elapsed Time" zaproponowane przez Mikrobi... Pozdrawiam