Witam!
Sprawa wygląda następująco - mam ustrojstwo (niskociśnieniowy chromatograf cieczowy) który w trakcie trwania analizy wypluwa dane w postaci czterech kanałów analogowych 0-1V. Przerobienie ich na format cyfrowy to nie problem, chociażby tanim przetwornikiem A/C z kitu AVT (ma wystarczające parametry). Problem zaczyna się na etapie programowym - czy ktoś z szanownych użytkowników spotkał się może z programem, który pobierał by dane z RS232 (wysłanie komendy sczytania napięcia z określonego kanału przewtornika -> podbranie danych z portu) a następnie przedstawiał je w czasie rzeczywistym w postaci ciągle uzupełnianego wykresu Y-t, zapisując dane (w trakcie pracy lub po zakończeniu) do pliku (Excel albo tekst z kolumnami podzielonymi tabulatorami)? Jestem pewny, że coś takiego da się zrobić w labview, ale niestety sam nic nie potrafię zdziałać a szukanie w Google nic nie dało.
Dziękuję.
Szukam programu - strip-chart recorder na RS232.
Re: Szukam programu - strip-chart recorder na RS232.
Witam,
robię właśnie podobną rzecz, tylko zamiast RSa mam kartę 4472. W moim przypadku dane zapisuję w postaci binarnej, a potem mam zewnętrzny VI do konwersji na format czytelny dla matlaba. Można łatwo przerobić. Uruchamiasz NewSystem*.vi
Nie jest jeszcze dopieszczone, ale ,, It works for me ''.
Pozdro
robię właśnie podobną rzecz, tylko zamiast RSa mam kartę 4472. W moim przypadku dane zapisuję w postaci binarnej, a potem mam zewnętrzny VI do konwersji na format czytelny dla matlaba. Można łatwo przerobić. Uruchamiasz NewSystem*.vi
Nie jest jeszcze dopieszczone, ale ,, It works for me ''.
Pozdro