USB

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
mike

USB

Post autor: mike »

W jaki spsob mozna za pomoca LabVIEW obsluzyc urzadzenie, ktore jest podlaczone do portu USB?
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

brak sterowników

Post autor: bogdani »

Witam

Nie jestem pewien czy ten sposób zadziała, ale mozna posłużyć się metodą przedstawioną na stronach National Instruments.
Tę metodę można zastosować w przypadku braku sterowników do urządzenia.

Pozdrawiam
Bogdan Iwiński
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Darek

Post autor: Darek »

Witam

Jest tez inna mozliwosc

W LabVIEW istnieje mozliwosc odwolania sie do bibliotek dll. Sprzet podlaczany do usb z reguly dostarczany jest ze sterownikiem,
ma dostepna biblioteke dll, do ktorej mozemy sie odwolac z poziomu LV. Oczywiscie, musimy miec
do tej biblioteki dokumentacje producenta, bez niej wykorzystanie funkcji zawartych w bibliotece
moze okazac sie praktycznie niemozliwe.

Do niektorych urzadzen USB (np kamer zgodnych z TWAIN) sa oferowane vi do LabVIEW.

Wiecej informacji mozna znalezc na stronie NI, ponizej linki do ciekawych dokumentow:

http://exchange.ni.com/servlet/ProcessR ... EW+General

http://exchange.ni.com/servlet/ProcessR ... EW+General

Pozdrawiam

Darek Jaworowski
Gość

Re: USB

Post autor: Gość »

a czy możliwe jest w LV 7.1 i sys win2k, włączanie i wyłaczanie urządzenia podpietego pod USB ?? bez zadnej wymiany danych , tylko podawanie i zdejmowanie napięcia.
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Re: brak sterowników

Post autor: decyl »

bogdani pisze:Witam

Nie jestem pewien czy ten sposób zadziała, ale mozna posłużyć się metodą przedstawioną na stronach National Instruments.
Tę metodę można zastosować w przypadku braku sterowników do urządzenia.

Pozdrawiam
Bogdan Iwiński
Kiedys próbowałem właśnie tak jak pisali na NI, ale bez pozytywnych rezultatów (w MAXie dalej nie widział tego urządzeina, tzn był konflikt), aczkowiek można zrobić USB jako wirtualny COM i pisać/czytać do tego wirtualnego COM'a - niestety na obecną chwilę nie wiem jak, postaram się dowiedzieć
Awatar użytkownika
Blamek

Re: USB

Post autor: Blamek »

Nie da sie wylaczyc zasilania bezposrednio z USB (mowa o 5v na gniazdku). Jedyna mozliwość to dedykowane sterowniki i urzadzenie ktore wspiera taka opcje - huby usb i karty pamieci chyba sie do takowych nie zaliczaja.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
ODPOWIEDZ