port szeregowy w labview
port szeregowy w labview
Chcę w labview 7i przesłać dane przez port szeregowy do komputera. W labview 6 używałem do tego: serial port init, bytes at serial port, serial port read. Znalazłem prawdopodobnie odpowiednik tych funkcji w 7i (visa configure serial port, bytes at serial port, visa read) jednak nie działa to w taki sposób jak przy poprzedniej wersji a w zasadzie wogóle nie działa. Czy może mi ktoś przedstawić jakiś przykładowy program który pokazuje jak używać tych funkcji.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: port szeregowy w labview
Witaj na forum
[quote="jacobs"]Czy może mi ktoś przedstawić jakiś przykładowy program który pokazuje jak używać tych funkcji.[/quote]
Oczywiście że możemy. Przykłady już są w dziale Download >> Przykładowe programy: Basic Serial Write and Read Basic 2 Port Serial Write and Read Advanced Serial Write and Read
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
bogdani
[quote="jacobs"]Czy może mi ktoś przedstawić jakiś przykładowy program który pokazuje jak używać tych funkcji.[/quote]
Oczywiście że możemy. Przykłady już są w dziale Download >> Przykładowe programy: Basic Serial Write and Read Basic 2 Port Serial Write and Read Advanced Serial Write and Read
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
bogdani
Witam.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem LabView i prosilbym o wskazowki dotyczace obslugi portu COM w komputerze. Mam LV7.1 zainstalowanego pod WinXP. Niestety zaden z tych przykladowych programow mi nie dziala... Wyskakuje:
Error -1073807202 occurred at Property Node in VISA Configure Serial Port
W jaki sposob to odpalic pod WinXP bo pewnie tutaj jest problem...
Pozdrawiam!
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem LabView i prosilbym o wskazowki dotyczace obslugi portu COM w komputerze. Mam LV7.1 zainstalowanego pod WinXP. Niestety zaden z tych przykladowych programow mi nie dziala... Wyskakuje:
W jaki sposob to odpalic pod WinXP bo pewnie tutaj jest problem...
Pozdrawiam!
-
For SSMEN
Zdaje się (o ile sie nie myle), że rozwiązanie tego problemu kryje się tu: http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=152
Calkiem mozliwe ale ja tego nie umiem zrobic. To znaczy zainstalowalem AccessHW i mam teraz w User Libraries nowe fukcje: zapis/odczyt do pamieci, zapis/odczyt do portu ,in port i out port. Ale jak z tego sklecic obsluge COM1? Moj port com ma adres 3F8. Czy teraz musze sam go zainicjowac tzn. wyslac mu bajt aby ustawic predkosc, stop, parity itd.? Szczerze mowiac myslalem, ze w LV bede mial gotowy modul... Zastanawiam sie czy szybciej nie zainstaluje Win98 niz to od nowa to napisze
Błąd taki pojawia się jeśli VISA nie znajdzie niektórych bibliotek. Zatem sugeruję reinstalację LabVIEW lub ponowne instalowanie bibliotek VISA. Poza tym czy WinXP ma zainstalowany Service Pack 2? To również może wprowadzać niepożądane zachowania LabVIEWSSMEN pisze:Witam. Mam LV7.1 zainstalowanego pod WinXP. Niestety zaden z tych przykladowych programow mi nie dziala... Wyskakuje:
(...i nie tylko 8))
Re: port szeregowy w labview
Czesc,Chyba potrzebujem to co ty miales v LV6,mam LV6.1 i potrzebuje przesylac dane przez RS232 z PC do urzadzienia externiego.Czy masz jeszcze gdzies ten programjacobs pisze:Chcę w labview 7i przesłać dane przez port szeregowy do komputera. W labview 6 używałem do tego: serial port init, bytes at serial port, serial port read. Znalazłem prawdopodobnie odpowiednik tych funkcji w 7i (visa configure serial port, bytes at serial port, visa read) jednak nie działa to w taki sposób jak przy poprzedniej wersji a w zasadzie wogóle nie działa. Czy może mi ktoś przedstawić jakiś przykładowy program który pokazuje jak używać tych funkcji.