Jak poprawnie uruchomić sterownik urządzenia?
Witam. Niedawno zdobyłem kartę interfejsu GPIB do komputera i LabView 2010. Szczęśliwie udało mi się też zdobyć system pomiarowy audio firmy Neutrik, model RT-1M, posiadający interfejs GPIB. Okazało się że na stronie NI są też do tego sterowniki. W LabView użyłem do ściągnięcia tych sterowników Instrument Driver Finder'a. Program ten wykrywa też że do interfejsu GPIB podłączony jest RT-1M. Co teraz muszę zrobić, aby ściągnięte sterowniki z NI właściwie zaczęły współpracować z podłączonym urządzeniem? Jak biorę open-> ściągnięty driver, to mi wyskakuje że jest error.
- bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Witaj
Może jakaś podpowiedź.
Jaki error? Numer błędu, komunikat?
Może jakaś podpowiedź.
Jaki error? Numer błędu, komunikat?
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.
Re: Jak poprawnie uruchomić sterownik urządzenia?
Zacznę może od tego że Instrument Driver Finder ściągnął ze strony NI sterowniki i stworzył w C:\Program Files\...instr.lib\ folder ntrt1m. W nim znajdują się pliki typu .MNU i 2 pliki które można uruchomić. Są to : ntrt1m.LLB i ntrt1mu.LLB. Uruchamiam plik ntrt1m.LLB i tam włączam podprogram generowania sygnału przez rządzenie : NTRT1M Application generate signal.VI . Tam ustawiam parametry sygnału, jaki chcę by został wytworzony. Ustawiam także w okienku "VISA SESSION" port GPIB::1 . W okienku dup VISA SESSION (do czego ono służy) ustawiam parametr 1. Kiedy włączę run continuously, w okienku error out pojawia się napis: NTRT1M error query; instrument repotr : 0 . Przy okazji chciałbym zapytać czy jest jakaś godna polecenia książka o LabView i programowaniu w nim dla kogoś kto zaczyna dopiero z tym programem? Najlepiej żeby była po polsku napisana.
- smiga
- Wersja środowiska: LabVIEW 2016
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Jeżeli dobrze zainstalowałeś sterownik, to po kliknięciu prawym na Block Diagram i wybraniu Instrument I/O ... Instr Drivers ... powinieneś znaleźć paletę funkcji do swojego urządzenia, a w niej VI Tree.vi - wrzuć go na diagram i otwórz, a zobaczysz co po kolei powinieneś wrzucać, począwszy od Inicialize, a kończąc na Close (dobrze napisane sterowniki mają VI Tree.vi). Dodatkowo w Help/Find Examples powinno pojawić się przykładowy kod do Twojego urządzenia (jeżeli twórca sterownika stworzył example).
Zrobiłem z Block Diagram i nie ma ikonki VI Tree.vi . Czy to może znaczyć że sterownik jest wadliwy, mimo iż jest na stronie NI do pobrania?
- smiga
- Wersja środowiska: LabVIEW 2016
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Nie, to tylko znaczy, że ktoś w tym API nie przygotował VI tree.vi.
Są jakieś przykłady?
Metoda inna, ściągnij sobie sterownik do innego urządzenia, najlepiej zbliżonego funkcjonalnością i zobacz jak wygląda kod - Twój powinien wyglądać podobnie. To wszystko jest oparte o VISA, czyli struktura wywołania programu jest bardzo podobna (otwarcie interfejsu komunikacyjnego, wysłanie komunikatu (zapis), odebranie komunikatu, zamkniecie interfejsu):
http://www.ni.com/tutorial/3702/en/
https://forums.ni.com/t5/Example-Progra ... -p/3526176
Są jakieś przykłady?
Metoda inna, ściągnij sobie sterownik do innego urządzenia, najlepiej zbliżonego funkcjonalnością i zobacz jak wygląda kod - Twój powinien wyglądać podobnie. To wszystko jest oparte o VISA, czyli struktura wywołania programu jest bardzo podobna (otwarcie interfejsu komunikacyjnego, wysłanie komunikatu (zapis), odebranie komunikatu, zamkniecie interfejsu):
http://www.ni.com/tutorial/3702/en/
https://forums.ni.com/t5/Example-Progra ... -p/3526176
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Witam.
Ja proponowałbym od znalezienia listy komend urządzenia
a następnie w NI MAXie sprawdzić, czy wykrywa mi urządzenie
(wygląda na to, że tak)
i wywołać z MAXa kilka poleceń ręcznie zaczynając np od *IDN?
przećwiczyć obsługę urządzenia komendami.
Na koniec wygenerować przykładową sekwencję poleceń, żeby dostać jakiś sensowny odczyt.
Dopiero mając to wszystko zaimplementować wywołanie sekwencji w LabVIEW
Pzdrawiam
Zuk
Ja proponowałbym od znalezienia listy komend urządzenia
a następnie w NI MAXie sprawdzić, czy wykrywa mi urządzenie
(wygląda na to, że tak)
i wywołać z MAXa kilka poleceń ręcznie zaczynając np od *IDN?
przećwiczyć obsługę urządzenia komendami.
Na koniec wygenerować przykładową sekwencję poleceń, żeby dostać jakiś sensowny odczyt.
Dopiero mając to wszystko zaimplementować wywołanie sekwencji w LabVIEW
Pzdrawiam
Zuk