Kamera FireWire - rodzaj pobieranego obrazu

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
taba24
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: taba24 »

Witam !
Mam pytanie dotyczące pobierania obrazu z Kamery FireWire o max rozdzielczości 1288x964 i 30 FPS. W MAX-ie kamera działa przy różnych ustawieniach rozdzielczości i rodzaju obrazu a w moim Vi-u działa jedynie przy ustawieniach RGB 640x480 8 Packed 1.88 fps, przy wyborze innego rodzaju obrazu wyskakuje błąd jak na obrazku. Nie znalazłem żadnych ograniczeń dla Colorimagetoarray... Czy ktoś ma jakiś pomysł.. ?
Załączniki
labpyt3.JPG
labpyt3.JPG (14.74 KiB) Przejrzano 6340 razy
labpyt2.JPG
Awatar użytkownika
trooper
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: Kamera FireWire - rodzaj pobieranego obrazu

Post autor: trooper »

n Witam,

Invalid image type w Twoim przypadku nie mówi o ograniczeniach kamery. Znaczy tylko tyle, że do funkcji czytającej obraz podłączasz referencje do obrazu o innym typie niż powinieneś. Typ zmieniasz funkcji Create Image (ta z tekstem "IMAQ") lub podejrzyj jak zrobi to funkcja ekspresowa. Po zbudowaniu funkcji expresowej możesz z menu kontekstowego wybrać opcję konwersji do kodu wykorzystującego podstawowe funkcje.

Pozdrawiam
taba24
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: taba24 »

Hej!
Coś tam sie ruszyło po podłączeniu pod image Type U64 ale wyskakuje komunikat Insufficient transfer engine resources. wiec rozdzialczość i tak za duza. Nie wiem czemu da sie teraz zmieniać rozdzielczość w prostych przykładach i kamerka działa na średnich rozdzielczościach, wczesniej wyskakiwal błąd o jakim pisałem. Pytanie co do Vision Ekspres, jak dokonac konwersji ponieważ nie widzę po kliknieciu prawym takiej opcji ? Tymczasem dzięki.
ODPOWIEDZ