podłączanie vi do innych vi
podłączanie vi do innych vi
stworzyłem programik generującu pseudolosowy kod binarny i jest on zapisany jako gen.vi. Gdy w diagramie umieszczam ten vi w innym programie to po podłączeniu nie działa on. Po kliknięciu ikony go reprezentującej mogę nim normalnie sterowac ale tylko nim a zależy mi żeby współdziałał z pozostałymi elementami. W jaki sposób mogę podłączać poszczególne vi do jednego głównego tak aby wszystkie działały prawidłowo. (pewnie śmieszne mam pytania) dzięki za poprzednią wskazówkę ale resetując sine waveform nie kontynuuje on rysowania przebiegu ale zaczyna od początku z inną fazą. Do napisania (jeszcze będzie :lol: )
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Problem podłączenia
W Twojego opisu wywnioskowałem, iż nie masz żadnych wyprowadzeń sygnałów do i z twojego pliku VI.
Pliki VI podłącza się w głównym programie tak, jak jakiekolwiek inne kotnrolki i funkcje. Przy czym należy zwrócić uwagę, żeby nasz plik VI miał podłączenia. Wejścia i wyjścia, odpowiednio podłączone do kontrolek i indykatorów.
Klikając prawym klawiszem myszki na ikonie naszego pliku VI należy wybrać Show Connector. Wtedy zobaczymy układ naszych złączy.
[img]http://www.labview.pl/images/forum/podlaczenieVI.png[/img]
Na powyższym obrazku pokazano podręczne menu, którym możemy wybierać i określać odpowiedni układ naszych połączeń w pliku VI. Każde takie podłączenie należy następnie połączyć z odpowiednią kontrolką lub indykatorem (odpowiednio wejścia i wyjścia). Można dodawać nowe łącza wybierać odpowiednie ich układy. Przy czym, jest chyba ograniczenie do 32 możliwych łączy (zresztą im więcej ichtym jest to bardziej nieczytelne).
Po umieszczeniu takiego pliku będziesz mógł wysyłać do podprogramu dane sterujące i odbierać z niego przetworzone dane.
Jeśli to nie pomoże to przydała by się jeszcze jakaś wskazówka, a najlepiej widok kodu źródłowego.
bogdani
Pliki VI podłącza się w głównym programie tak, jak jakiekolwiek inne kotnrolki i funkcje. Przy czym należy zwrócić uwagę, żeby nasz plik VI miał podłączenia. Wejścia i wyjścia, odpowiednio podłączone do kontrolek i indykatorów.
Klikając prawym klawiszem myszki na ikonie naszego pliku VI należy wybrać Show Connector. Wtedy zobaczymy układ naszych złączy.
[img]http://www.labview.pl/images/forum/podlaczenieVI.png[/img]
Na powyższym obrazku pokazano podręczne menu, którym możemy wybierać i określać odpowiedni układ naszych połączeń w pliku VI. Każde takie podłączenie należy następnie połączyć z odpowiednią kontrolką lub indykatorem (odpowiednio wejścia i wyjścia). Można dodawać nowe łącza wybierać odpowiednie ich układy. Przy czym, jest chyba ograniczenie do 32 możliwych łączy (zresztą im więcej ichtym jest to bardziej nieczytelne).
Po umieszczeniu takiego pliku będziesz mógł wysyłać do podprogramu dane sterujące i odbierać z niego przetworzone dane.
Jeśli to nie pomoże to przydała by się jeszcze jakaś wskazówka, a najlepiej widok kodu źródłowego.
bogdani
Re: podłączanie vi do innych vi
Witam.
Nie wiem czy dobrze trafilem. Szukam nastepujacej informacji:
Co zrobić, żeby plik .vi ktory tworzę, po wstawieniu do innego projektu posiadał wejścia i wyjścia? Chodzi konkternie o wejścia typu Boolean, jako wejścia adresowe multipleksera, ale to pewnie nieistotne.
Pytanie jest pewnie banalne, ale cóż, od czegoś trzeba zacząć. Wydaje mi się, że powyższe wypowiedzi powinny mi coś mówić. Jednak nie mówią.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam. Maciek.
-----------------
Ok, już mam. Rzeczywiście, prosta sprawa.
Nie wiem czy dobrze trafilem. Szukam nastepujacej informacji:
Co zrobić, żeby plik .vi ktory tworzę, po wstawieniu do innego projektu posiadał wejścia i wyjścia? Chodzi konkternie o wejścia typu Boolean, jako wejścia adresowe multipleksera, ale to pewnie nieistotne.
Pytanie jest pewnie banalne, ale cóż, od czegoś trzeba zacząć. Wydaje mi się, że powyższe wypowiedzi powinny mi coś mówić. Jednak nie mówią.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam. Maciek.
-----------------
Ok, już mam. Rzeczywiście, prosta sprawa.