Witam,
Zrobiłem aplikację, która wysyła sygnał przez port szeregowy. U mnie na komputerze wszystko jest ok, działa jak trzeba, natomiast problem zaczyna się, gdy tworzę plik .exe i próbuję uruchomić aplikację na innym komputerze. Na drugim nie ma LabVIEW, bo nie może być, jest za to zainstalowany Runtime Engine. Aplikację zrobiłem tak, by w czasie działania móc wybierać port. Problem w tym, że uruchamiając na drugim komputerze, nie da się wybrać nic. Sterownik przejściówki, do której wysyłam sygnał przez RS232 jest zainstalowany, system widzi go jako COM2. Wg. managera urządzeń dostępnych portów w komputerze jest trzy. Jednak aplikacja tego nie widzi. Zainstalowałem wszystko co było do wyboru w instalatorze Runtime Engine.
Jak sobie z tym poradzić?
System na którym tworzę aplikację to XP, system na drugim kompie, na którym chcę uruchamiać .exe to Windows 7
Labview 2011
Runtime Engine w wersji 2011
Plik .exe nie widzi żadnego portu RS232
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Plik .exe nie widzi żadnego portu RS232
Musisz jeszcze mieć zainstalowany Runtime VISA. Do ściągnięcia ze stron NI.
Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie instalatora w oknie projektu. Nie będzie wtedy możliwości "zapomnienia" o jakimś ważnym elemencie, ponieważ wszystkie niezbędne komponenty będą zawarte w instalatorze. Jak przygotować instalator też możesz poczytać na stronach NI.
Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie instalatora w oknie projektu. Nie będzie wtedy możliwości "zapomnienia" o jakimś ważnym elemencie, ponieważ wszystkie niezbędne komponenty będą zawarte w instalatorze. Jak przygotować instalator też możesz poczytać na stronach NI.
Plik .exe nie widzi żadnego portu RS232
Ogromne dzięki!
Po zainstalowaniu Runtime VISA wszystko śmiga
Po zainstalowaniu Runtime VISA wszystko śmiga