Dane w reference

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
MrJack
Kontakt:

Dane w reference

Post autor: MrJack »

Hej, kiedyś pytałem jak wyświetlać dane z subvi. Poinstruowano mnie ab korzystać z reference udało mi się to ogarnąć na tyle aby wyświetlać dane z wykresu. Mam problem żeby wyłuskać wartość danych ponieważ są one tylko wyświetlane. Domyślam się że reference dotyczy wskaźników na dany obszar pamięci gdzie przechowywana jest zmienna. Nie wiem jak uzyskać wartość zmiennej w głównym VI. Dane na wykresie idą pięknie jak również wyświetlana jest ich wartość decymalna w indicator natomiast kiedy odwołuję się do tej zmiennej to jest ona albo 0 albo jest niedostępna na szaro. Próbowałem przekazywać wartość pomiaru przez zmienna globalna ale niestety podglądając zmienna faktycznie wskazywała ona aktualny pomiar, ale nie przekazywała go dalej w głównym VI. Jeżeli napisałem zbyt zawile dołączę program.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Dane w reference

Post autor: bogdani »

Dołącz program :-).

Z twojego opisu nie wynika jakiego typu wykresu użyłeś a to ważne, gdy chcesz pobrać z niego dane.
Dołączenie programu ułatwi analizę twojej struktury i przyspieszy pomoc.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
MrJack
Kontakt:

Re: Dane w reference

Zgodnie z prośbą załączam program. Plik zapisany jest do wersji 8.5. Odpowiedź mogę odebrać do wersji 8.6
Załączniki
forum wersja 8.5.zip
Program 8.5
(74.37 KiB) Pobrany 247 razy
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Dane w reference

Post autor: Pitol »

Włącz sobie żarówkę (Highlight Execution) i zobacz co się dzieje po naciśnięciu przycisku Start...

Twój subVI z pomiarem powoduje, że pętla While, w której się on znajduje stoi w miejscu, czekając aż ten subVI się zakończy. A kończy się dopiero po naciśnięciu STOP. Rozwiązaniem może być budowanie tej tablicy wewnątrz subVI z pomiarem i w ogóle rezygnacja z zewnętrznej pętli While.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
MrJack
Kontakt:

Re: Dane w reference

Rozumiem. W wersji pierwszej projektu mam zawartość subvi wrzuconą do głównej pętli, ale jako, że program rozrasta się na lewo i prawo do góry i na dół przestaje mi się to podobać chciałem to wszystko zagnieździć w pod plikach. No to nic powalczę ze zmiana całego programu tak aby nie zatrzymywał a może wywoływał tylko subvi co 10 ms żeby wyjąć z niego wynik ;). Pozdrawiam
ODPOWIEDZ