Pomiar przesunięcia fazowego

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Franko
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Pomiar przesunięcia fazowego

Post autor: Franko »

Jako, ze jest to mój pierwszy post to witam wszystkich.
Na wstępie uprzedzę, że jestem początkujący jeśli chodzi o G. Postaram się nie pytać o rzeczy oczywiste ale...

Jestem w trakcie tworzenia większej aplikacji która będzie się rozwijała równolegle z hardwarem, no i niestety napotkałem pewien problem, nad którym ślęczę już od jakiegoś czasu. Mój programik generuje dwie sinusoidy, obie sinusoidy mają mieć identyczną częstotliwość inną amplitudę i są przesunięte względem siebie w fazie (kąt się zmienia w czasie, podobnie jak i inne parametry). W jaki sposób najprościej można zmierzyć przesunięcie fazowe miedzy nimi?

Myślałem o wymnożeniu sinusoid przez siebie i zmierzeniu czasu przez jaki wynik jest <0 wtedy znając f wyznaczenie kata przesunięcia byłoby proste. Niestety przy dużych częstotliwościach (np:XY MHz) to raczej się nie uda. Powiem szczerze, że brak mi pomysłów jak to zrobić wykorzystując znane mi bloczki. :-\ Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam
arrrkadiusz
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Pomiar przesunięcia fazowego

Post autor: arrrkadiusz »

Załączam prosty przykład pomiaru przesunięcia fazowego między dwoma sinusoidami
Załączniki
Diff Phase.vi
(14.26 KiB) Pobrany 378 razy
Franko
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Pomiar przesunięcia fazowego

Post autor: Franko »

Dzięki wielki. Powiem szczerze, że szukając rozwiązania przyglądałem się temu bloczkowi ale nie do końca rozumiałem jego działanie. Teraz jak na to patrze, to było to banalne... długa droga jeszcze przede mną z tym G.

Pozdrawiam i dziękuję.
ODPOWIEDZ